Jubileum på Jägersro för Stefan Persson. Under tisdagskvällen kom den 1000:e seger i karriären. Två tysktränade hästar såg till att kusken nådde milstolpen.

Stefan Persson är det senaste tillskottet till den prestigefyllda Tusenklubben. Jubileumssegern togs på Jägersro under tisdagen och till stor hjälp hade han två hästar, som han från början egentligen inte skulle köra.

Tyske Wolfgang Nimczyk tränar både Chic Bi och Emilion där Persson fick rycka in som driver. Efter att tidigt under kvällen lotsat den förstnämnde till favoritseger stod kusken på 999 segrar. Fullträffen lät inte vänta särskilt länge på sig. Sjuårige Emilion var överlägsen i sin uppgift.

Emilion kördes fram utvändigt om ledaren och därifrån skulle valacken dominera. In i sista kurvan hade ekipaget övertagit ledningen och segermarginalen skrevs till flera längder. En imponerade vinnare som alltså innebar jubileum för kusken.

– Det är skoj såklart. Det är lätt att det går troll i sådana här saker, men jag förstod väl att om inget allvarligt händer så skulle jag nog ta mig hit förr eller senare. Första segern kom väl för närmare trettio år sedan, så det har tagit sin tid att ta sig hit Den största segern är enkelt att säga, det var med Darling Mearas i oaks som jag ju tränade själv, det slår ut allt, sa Stefan vid prisceremonin.

Vass comeback av Ferrari Sisu
Conrad Lugauer-tränade Ferrari Sisu gjorde första starten på fyra månader och det var en spektakulär comeback för den forne derby-tvåan. Marc Elias lotsade Ferrari Sisu som i ett stayerlopp länge höll sig sist i fältet, men med 600 meter kvar fick hästen full anfallsorder. Och då gick det undan. ”Ferrarin” hade på bara några få hundra meter förbytt sin position från sista till första häst, kopplade segergreppet redan i sista svängen och försvann ifrån till överlägsen viktoria.

– Det var väldigt glädjande att han presterade och visade upp sig på det här sättet. Vi var inte helt nöjda med förra säsongen, så vi tog ett brejk och han fick återhämta sig. Han gick en väldigt stark långsida, det var ett lättare lopp men också ett perfekt lopp för att starta säsongen. Nu hoppas vi han tar ett steg till för att vara med i långloppen i Sverige och Frankrike, sa Marc Elias.

Adrian avslutade dubbelt
Adrian Kolgjini i skrällsulkyn. Han fick sitta upp bakom Ola Samuelssons Chiffchaff som fick en fin resa i ett lopp som inleddes i rasande tempo med favoriten Kattis J. Boko i täten. Det föranledde att det femåriga stoet hade mest krafter kvar till slut och avgjorde enkelt trots bara tre procent på strecken.

Samme Adrian återkom i efterföljande lopp med A Good Point. Hästen som tränas av Lars I Nilsson fick en lika välförtjänt som efterlängtad seger. När favoriten Carna Sensei kastade sig i galopp i starten blev det raka spåret mot ledningen och därifrån var A Good Point helt i sin egen klass. Femåringen var helt ohotad med taktpinnen i sin ägo och imponerade ordentligt.

En flygande avslutning gav resultat för Vasco da Gama. Körande tränaren Olof Thorson kunde leta sig ut på sista bortre långsidan, fick fin draghjälp genom kurvan och vred på för fullt via femtespår över upploppet för en virvlande spurt. Segern blev till slut säker. Bronson trivdes fina fisken under sadel. Nioåringen som tränas av Fredrik Forsberg gjorde här debut i monté och ställde övriga fältet schack matt. Med Lee Nimåker vid tyglarna stack Bronson till spets per omgående och femprocentaren var därefter aldrig i närheten av förlustfara.

19,56 system lyckades med konststycket att hitta 6 rätt, något som betalade 106 265 kronor. För 5 rätt var utdelningen 1098 kronor och för 4 rätt 124 kronor.

Se även dagens V64 resultat tisdag 18 januari 2022

Daniel U. Olsson, Kanal 75