Det blev den väntade duellen. Men Get A Wish vann starten och gav aldrig favoriten Garfield en chans att gå i riktig närkamp i Danskt Travderby.

– Vi har vunnit många lopp, men det här är det absolut största, jublade vinnaren Bo Westergård.

– Vinner jag inte derbyt med en sådan häst så vinner jag aldrig derbyt, suckade tvåan Jeppe Juel.

Det finns få travlopp i världen som skapar sådan stämning och har sådan prestige som det danska travderbyt. Nationalbanan Charlottenlund i Köpenhamn var fullpackad och stämningen på topp, medan hästarna ackompanjerades av rungande applåder runt hela banan redan i ramloppen.

I huvudloppet gick ett sus genom publikhavet då Bo Westergård skickade iväg Get A Wish bakom startbilen och satt i spets på några steg. Jeppe Juel valde en betydligt lugnare avgång bakom storfavoriten Garfield, men styrde snart fram utvändigt.

Sedan blev det som så ofta en lång transportsträcka över de tre kilometer som gör det danska derbyt till Skandinaviens längsta. Men positionerna ändrades aldrig. När Westergård drog upp farten på slutvarvet syntes det tidigt att Garfield skulle få svårt att gå i närkamp. Konkurrenterna bakom kroknade en efter en, men Get A Wish slog aldrig av på tempo och en jublande Bo Westergård hivade sitt körspö all världens väg sedan han passerat mållinjen.

– Det är det här vi jobbar för allihop i stallet och när det lyckas så är det något extra. Vi har vunnit många lopp, men det här är det absolut största, sade en tagen Westergård och fortsatte:

– Jag kände att vi hade prickat formen perfekt och vet att hästen går bäst i spets, så jag tänkte att idag ska vi köra. Han kändes pigg hela vägen, det blev perfekt. Det är en otroligt fin häst som vi köpte tidigt som åring. Hans mamma dog vid fölningen så han vid matas med nappflaska första tiden, så det är en fin historia bakom honom. Från att jag var lärling hos Flemming Jensen i min ungdom så har det här varit en stor dröm.

”Enorm besvikelse”
Lika ljuvt som segern smakade för Westergård att få vinna sitt första derby på hemmaplan, lika bittert var det för Jeppe Juel att inte få göra detsamma. Garfield har varit kullens kung ända sedan han debuterade på en 1.16-tid som tvååring och bara förlorat två lopp genom karriären, senast genom en snöplig galopp på väg mot seger i Danmarks näst största lopp för fyraåringar. Men när det gällde som mest fick han se sig besegrad.

– Det är en enorm besvikelse. Vinner jag inte derbyt med en sådan häst så vinner jag aldrig derbyt. Jag var tvungen att gå fram för att vara med i matchen. Bo satt hela tiden en längd före och kontrollerade. Hans häst var extremt bra och min tvingades göra grovjobbet, det var han inte bra nog att klara idag. Jag vet att hästen gör vad han kan, han är fantastisk, men idag fick jag aldrig någon segerfeeling, förklarade Jeppe Juel.

Segertiden för Get A Wish blev 1.14,2/3 000 meter autostart och belöningen motsvarade nästan en och en halv miljon svenska kronor.

Heart of Steel är inte slut
Morten Juul bjöd på omgångens skräll då han dånade till spets från ytterspår och spårade hem Derby Consolation bakom Golden Stile. Det svenska bidraget kom genom Peter Untersteiner som styrde ut Heart of Steel utvändigt om ledaren i snabbloppet.

– Helt underbart att ha fått honom tillbaka. Han skadade ett gaffelband på Årjäng i fjol och det tog ett drygt år att få honom i stridbart skick igen. Men han är inte slut, det visade han idag, sade en mycket nöjd segerkusk.

Obesegrade tyske treåringen Schampus charmade publiken redan i uppvärmningen och levde upp till förväntningarna sedan Josef Franzl skickat till spets och svarat envetet utmanande Herbie Peak sista biten.

Inhemska segermaskinerna Giantissimo och Edward bjöd på styrkedemonstrationer som visade att svenskarna får se upp den dagen de väljer att bege sig över sundet.

Dagens segerherre Westergård satte punkt för omgången genom att spåra runt om bakom Elegant C.N. och fastställa utdelningen till 9 319 kronor för sju rätt.

Se även dagens V75 resultat söndag 28 augusti 2022

Robin Johansson, Kanal 75