Infångad från ledningen två gånger på raken i Gulddivisionen. Men Lucifer Lane är inte hästen som ger sig i första taget. Är det äntligen dags för fullträff den här lördagen för Nilssons stjärna?

Det vankas V75 på Färjestad den här helgen med extra fina jackpotpengar i potten. Gulddivisionen, som också är Färjestads Jubileumslopp, blir eftermiddagens höjdpunkt och här får vi återse ett välbekant ansikte. Publikfavoriten 2 Lucifer Lane (V75-3) matchas frekvent i rikstotons högsta klass och dyker för femte raka starten upp i Gulddivisionen.

– Hästen känns fortsatt bra i träningen, han gick ett lättare jobb i lördags och ska göra så igen under onsdagen. Vi fortsätter att starta honom när han ändå är i så här fin form, säger tränaren Thomas L Nilsson.

Blev infångad kort före mål
Lucifer Lane startade senast på Mantorp för två veckor sedan och fick då ikläda sig favoritollen. Länge såg det ut att gå vägen tillsammans med hästens ständige följeslagare Johan A Nilsson. Örebrostjärnan såg ”klar” ut i ledningen i sista kurvan, men fick se sig snuvad av Remarkable Feet i sista stegen.

– Nöjda var vi väl med hästen senast, men visst man vill ju alltid vinna. Jag vet inte, han var kanske inte i den där allra högsta toppformen, men det gick rätt så fort en bit i loppet också. Vi har pratat Johan och jag, om man skulle prova att spara lite på farten om man väl kommer till ledningen, men när hästen är i form så vill han gärna dra själv också, säger Thomas och fortsätter:

– Han var trött i mål, men så blev han ju också själv där framme. Jag har ju kört honom många gånger i träningen och han blir jäkligt bekväm av sig sista femtio meterna, han brukar göra så. Vi har fått många tips om vad man kan göra, testa ett open eye-huvudlag och så vidare, men då blir han ju också sämre från start och det är viktigt för hästen att komma iväg bra från början.

Kommer testa mot ledningen igen
Lucifer Lane anförde också fältet i den näst senaste starten, finalen av Gulddivisionen som kördes på Solvalla under annandag jul. Då blev hästen het i ledningen och fick över upploppet sträcka vapen mot en fint spurtande Gareth Boko.

Nu på lördag lottades man till ett perfekt andraspår bakom bilen, kommer han att köras i spets igen?

– Jag tror nog att han kör i ledningen om de kommer dit. Det vet man ju aldrig; jag tycker att Disco Volante ändå såg bra ut i loppet efter galoppen senast, han är ju startsnabb och man vet inte riktigt vilken taktik de väljer. Sedan vet jag heller inte riktigt hur snabb Blé du Gers är från innerspåret.

Då är förstås frågan, är Lucifer Lane fortfarande bäst i spets?

– Om jag säger som så, att innan de här två senaste gångerna så har hästen vunnit tio av tolv lopp från ledningen så det blir svårt för mig att påstå att han skulle fungera bättre bakifrån. Han har vunnit sina flesta segrar från ledningen när han varit i toppform. Sedan kan man ju diskutera efter de här starterna och med tanke på vinterbanor och liknande, om det skulle vara bättre att köra bakifrån men vi har kollat på loppet senast och tycker ändå att vi gjorde rätt. Men det var för två veckor sedan och nu är det nya tag som gäller.

Lucifer Lane är, i egenskap av silverplatsen senast, redan klar för Gulddivisionens final som körs på Solvalla om två veckor den 5 februari. Det blir sannolikt nästa uppgift efter lördagens.

– Ja, han är inkvalad till finalen och är han fortsatt i det skicket han är nu och gör en bra insats i Karlstad nu på lördag, så laddar vi mot det loppet.

Känns lite som det är dags för en fullträff snart nu?

– Jo, det har vi väntat på ett tag och det var ju nära senast. Vi får väl hoppas att den kommer snart, både för hästen och för kusken, Johan var jävligt sur efter att vi torskade senast….

Daniel U. Olsson, Kanal 75