Höstformen sitter där. På lördag den 22 oktober 2022 jagar Johan Untersteiner nya segrar på V75.

– Queenchless Tile är den som är hetast och Smile Silvio är också en häst som är van att vinna, det är de två absolut bästa chanserna.

Johan Untersteiners hästar går som tåget med seger i mer än var fjärde start sedan 1 augusti. På lördag startar han sju hästar inom V75 på Jägersro – banan där ledningen är extra gynnsam. Enligt travfakta.se har 41 procent av alla lopp på V75 i Sverige vunnits av hästen som suttit först varvet från mål sedan 2015.

På Jägersro är samma siffra 48 procent. Banan sticker även ut med sin vinklade startbilsvinge. Untersteiner ger sin syn på hur det är att köra på Jägersro.

– Oftast är det väldigt fin bana. Sedan går det faktiskt att ladda från spår lite längre ut. Den där vinklade vingen och doseringen på banan gör att det går att komma till även från lite bökiga spår om man har en snabb häst. Ledningen brukar vara guld värd och det brukar vara svårt att haffa in ledaren.

Känns det så när man kör, att ledningen är extra bra på Jägersro?

– Man rinner undan många fler gånger på Jägersro jämfört med vad man gör på Axevalla i alla fall. Det känns som att det är lite nedförsbacke där på innerspåret, det känns så.

Just från den ”nedförsbacken” över upploppsrakan startar hästen som Untersteiner lyfter som sin bästa chans 1 Queenchless Tile (V75-1).

– Han är bra i ordning och har ett bra läge. Skulle han komma till ledningen så tror jag att han blir svårstoppad.

Hur goda möjligheter tror du att han har att få ledningen?

– Det får andra bedöma, men han kan öppna och vi lär göra allt för att komma dit. Sitter han i ledningen efter 200 meter och det inte blir något tok så tror jag att han har toppchans, säger Johan Untersteiner.

”Kändes väldigt bra senast”
Det här berättar Johan Untersteiner om sina övriga hästar på V75:

– 12 Kron Vici Star (V75-1) är bra i ordning och jag tror att han gör ett bra lopp. Men från det här läget ska det mycket till… Jag tror att han får svårt.

– 4 Smile Silvio (V75-3) har gjort väldigt fina lopp varje gång. Nu möter han tuffare hästar för varje gång, han har bara gjort fem i livet och det blir klart tuffare. Men spåret tror jag att han grejar. Han är en av hästarna som kan vinna, det tror jag absolut, men han är som sagt väldigt orutinerad fortfarande.

– 8 Steady Victory (V75-3) är lite mer härdad och har fler lopp innanför västen. Han funkade inte riktigt senast på Örebro, är lite åtgärdad och har fått en träningsperiod. Jag tror att han gör ett bra lopp, men han får köras lite på chans från det här läget.

– 8 Ture L.A. (V75-5) spurtade jättebra i Kalmar senast, men spår 8 över 1 640 meter. Det ska mycket till både för honom och 12 Behind Bars (V75-5). Han var strålande i Lärlings-SM senast och allt verkar bara bra, men jag har svårt att förstå hur det ska gå till från de där lägena.

– 3 Furies Rain (V75-6) gör vettiga lopp hela tiden och får han rätt resa så brukar han leverera en bra spurt. Det är väl en typisk outsider.

– 9 Global Agreement (V75-6) kändes väldigt bra senast och gick ett bra lopp fram till dödens och kämpade hela vägen in. Han har rygg på några startsnabba hästar och skulle kunna hamna i tredje inner. Det är klart att det måste till lite stolpe in om man ska kunna vinna därifrån, men man måste köra lite så om man ska kunna vinna från de här lägena.

Kanal 75