Hon har skördad framgångar på svensk mark förr. Till helgen är hon tillbaka med en stekhet trio på V75.

– Icecream In har ju gjort det så jättelätt så jag tror kanske allra mest på henne, men de andra två har också chans, säger Nina Pettersson-Perklén.

Nina Pettersson-Perklén är inget nytt namn för de svenska traventusiasterna. Hon har haft filial på svensk mark tidigare och bland annat tävlat flitigt i V75 med silverdivisionaren Religious.

– Ja, jag har haft filial i Sverige förut och funderar på att ha det även den här vintern. Jag har stått på Söderby Gård. Det är ”lilla Finland” där. Nästan alla där är finska och emellanåt är det hästar från Italien där också, säger Nina Pettersson-Perklén i veckans avsnitt av podden V75 – lördag hela veckan.

Stallet hemma i Finland har växt rejält sedan hon för fem år sedan valde att lämna sitt arbete inom tandvården och satsa fullt ut på hästarna. I dag tränar hon 45 hästar.

– Jag har väl haft lite tur och fått fina hästar och fina hästägare. Jag börjad med tio hästar och sedan steg det till 20 ganska snabbt och nu står vi här. Det känns jättefint för i Finland är det ett jättestort antal hästar. För tillfället är jag den kvinnliga tränare i Finland som har flest hästar och jag hör säkert till de fem som har flest hästar av samtliga finska travtränare.

”Lekande lätt”
Till helgen gör Nina Pettersson-Perklén resan till Borlänge med flera segerfarliga hästar. Romme står värd för V75 och i diamantstoet jagar Icecream In (V75-4) sin tredje raka seger för Nina Pettersson-Perklén.

– Innan vi köpte henne från Sverige hade hon gått ganska hårda lopp i Sverige och det största problemet satt mellan öronen på henne. Vi har fått jobba på med att försöka lugna ner henne och med hennes släkt och stamtavla har det inte varit lätt, säger Pettersson-Perklén.

– När hon kom var hon väldigt framåt också hemma och det var jobbigt att köra henne. Vi fick jobba på och nu är hon lite ”enmänniska-häst”. Det är hennes skötare som kör henne och med henne fungerar hon jättefint och kan till och med springa först och vara jättelugn när vi kör fyra-fem hästar.

Det femåriga stoet har tagit två enkla segrar för sin nya tränare och från springspår lär hon bli att räkna med även på lördag.

– Hon var verkligen inte trött i mål senast. Hon liksom bara gled i mål utan att behöva manas på och det var lekande lätt för henne. Formen är fin och jag tycker att hon ska passa in i klassen. Lite rädd är jag för springspåret. I Finland har vi springspåret på ett lite annat sätt. Men jag lämnar det till Örjan (Kihlström). Får han iväg henne i trav tror jag att hon kommer att göra ett kanonlopp.

Vintriga förhållanden ett plus
Barfotaförbud, broddar i skorna och lång resa är inga orosmoln för Icecream In, enligt hennes tränare.

– Hon har gått med skor runt om och dessutom broddar senast. Och hon reser jättefint.

Detsamma gäller stallkamraterna som också har tävlat med skor och brodd i sina senaste starter. Av dessa kommer Kratos di Quattro (V75-5) blir hårdast spelad. Och inte undra på det efter fyra raka segrar.

– Hans ägare försökte sälja honom före första vinsten, för han ville köpa en annan häst. Men det var ingen som ville betala vad han bad om så hästen stannade kvar. Nu är han inte till salu längre, berättar Pettersson-Perklén med ett skratt.

– De här segrarna har varit jobbiga för honom. Han har sprungit i dödens två gånger och han har fått jobba hårt för att knäcka ledaren och därefter bara svarat och svarat när de har kommit bakifrån.

– Jag tror att han kommer vara bra igen, han är väldigt stark och har presterat fint. Working Class Hero är en jättefin häst och det är andra fina hästar med också. Det är ett ganska jämnt lopp egentligen.

Piccadilly (V75-7) är den ende ur Nina Pettersson-Perklén trio som inte kommer från seger. Men det betyder inte att förväntningarna är lägre ställda på honom.

– Jag har jättehöga förhoppningar på honom. Han har gått med skor runt om varje gång för oss och med broddar de tre senaste gångerna. 13-tiden gick han med volt och då var det iskallt vinterföre, och han vann lekande lätt. Sedan hade han lite otur i finalen och fick springa på utsidan av Celsius Evo, som vann. Och nu senast gjorde kanske kusken ett litet misstag. Han borde ha vunnit det loppet.

– Han känns jättefin och om Jorma (Kontio) tar ledningen tror jag inte att han vill släppa ifrån sig den.

Ola Johansson, Kanal 75