Våren är kommen. Lördagens STL-finaler på Solvalla bjuder på årets hittills främsta travsport i landet.

– Det är sådan jäkla klass på lördagsloppen. Riktig klass, det skriker vår rakt ut, konstaterar Adrian Kolgjini som tror stenhårt på två av sina hästar inom V75.

220 000 kronor. Det är lördagens lägsta förstapris gällande de elva sulkyloppen på Solvalla. Detta eftersom de fyra loppen innan V75 ingår i Margaretas Tidiga Unghästserie vilka lockat massor av lovande tre- och fyraåringar. Men V75 körs i sina ordinarie klasser och finaler innebär att vårvinterns främsta lördagshästar får en chans att göra upp. Adrian Kolgjini plockar ut två av landets största utropstecken från fjolåret.

Upstate Face
(V75-3) slog igenom då han spurtade hem bronsdivisionsfinalen via hela elitloppshelgens snabbaste avslutning. Sedan var utvecklingen spikrak upp i högsta eliten där han slutade trea i Hugo Åbergs Memorial och tvåa i Svenskt Mästerskap. 12 mars återkom hästen på tävlingsbanan efter vinterträning och kom i mål som trea på snabba 1.10,1/1 640 meter autostart. Men det var inte så mycket tiden som sättet som gjorde att prestationen drog ögonen till sig när Upstate Face gick snabbast av alla över mål.

– Det var en helt sjukt härlig känsla. Sista 100 hade han precis fått upp farten kändes det som. Jag kunde inte önska en bättre årsdebut av hästen, berättar en påtagligt belåten Kolgjini för podden ”V75 lördag hela veckan” och fortsätter:

– Han var inte tränad för att vinna det loppet. Men med det loppet i kroppen, oj oj oj. Han har tagit stora kliv i vinter.

Upp två snäpp
På lördag blev det spår 4 bakom bilen, två hack utanför loppets favorit Who’s Who, som besegrade Upstate Face i Hugo Åbergs Memorial då han kom till ledningen. Men det finns en faktor som talar för ett annat scenario på lördag, nämligen att startkatapulten Disco Volante drog spår 5. Något som Kolgjini redan vävt in i sin analys där han har förhoppningar om att komma till ledningen.

– Just att Disco fick ett bra spår kan vara avgörande för min del. Han är väldigt startsnabb, och min är lite snabbare än vad han visat på slutet. Jag kan trycka av honom mer än jag har visat. Kan jag vara först där på Disco kan det vara direkt loppavgörande.

Till skillnad från sina värsta konkurrenter så kommer Upstate Face att spara på överväxeln att tävla barfota.

– Han har fått lite halvtaskiga fötter. Jag skulle kunna köra honom barfota, men jag är inte riktigt hundra på hur mycket barfota jag kan köra med honom så jag vill vänta till ett riktigt storlopp.

– Vi körde rätt mycket barfota i fjol och hovvinkeln ändrade sig rätt så drastiskt. Då bestämde vi att den här hästen är så bra att vi inte vill riskera någonting och att vi kör med skor till allting ser hundraprocentigt ut igen, berättar Kolgjini som trots det handikappet tror mycket på sin häst och räknar med en kraftigt förbättrad prestation.

– Så som jag har tränat honom ska han i alla fall gå upp två snäpp. Så stor häst som han är. Jag är väldigt spänd inför lördag måste jag säga.

I loppet startar även kullkamraten Ubiquarian Face.

– Det är en gedigen häst som alltid gör fina lopp, men inte vinner ihjäl sig. Jag förväntar mig att han plockar fina pengar, men seger är långsökt.

Tror på ledningen
Om Upstate Face utvecklades enormt under fjolåret så är frågan om inte Kali Smart (V75-4) gjorde en ännu häftigare klassresa. Som fyraåring född i Nederländerna var hon utesluten från de svenska årgångsloppen. Därför matchades hästen på V75 och lyckades trots sin ringa ålder ta skalpen på Sverige bästa ston, bland annat vid segern i Giant Diablos lopp på just Solvalla i september.

För hennes del vankas det årsdebut med troliga favoriten Dear Friend lottad direkt på utsidan. Därmed väntar en spetskamp som sannolikt kan bli avgörande loppets utgång, men Adrian Kolgjini tvivlar inte på att han kan vinna den.

– Det är nog mitt minsta bekymmer. Hon har visat jäkla explosivitet, både då hon spetsade från spår 6 för tre starter sedan och i senaste loppet på Åby, utan form egentligen, från spår 1 mot snabba hästar. Då tappade jag ändå starten med en hals. Hon har utvecklat en jäkla startsnabbhet. Sedan kan det förstås vara så att hon inte har den där riktiga kvickheten i benen första stegen när det fattas lopp. Men hon har sådan klass att Dear Friend inte är en häst som skrämmer mig.

”Riktigt bra chans med bägge två”
Att vinna i stoeliten som fyraåring är ovanligt och Kolgjini hoppas förstås på ytterligare utveckling i sin häst.

– Det är nästan så att man själv glömmer bort ibland att hon bara var fyra år i fjol. Om man tittar på hästen nu. Hon har växt åt alla håll, både på höjd och bredd och lagt på sig enorma motorer. Jag hoppas att hon ska ha tagit ett steg till i år, men det vet man ju inte förrän hon kommer ut. Så som hon ser ut så lovar det mer i alla fall.

Här väntar däremot barfotakörning direkt och Kolgjini har svårt att välja då han får frågan om vilken av sina styrningar som han tror mest på på lördag.

– Jag vet inte, båda. Jag tycker att jag har riktigt bra chans med bägge två, säger Adrian Kolgjini.

Kanal 75