Jasmine Ising har länge haft siktet inställt på V75 hemma på Rommetravet med Gordini Brick och inte startat hästen på över en månad. Några tusenlappar till på kontot hade nämligen inneburit att fyraåringen inte fått vara med i sin nuvarande klass.

– Vi har fått förbereda honom med snabbjobb och det ser riktigt spännande ut.

Säsongen har varit lyckad för fyrårige valacken Gordini Brick som vunnit två segrar V75 och varit först över injen sex gånger på elva försök 2022.

Nuvarande 492 000 kronor intjänat är perfekt inmatchat i klass I som är stängt vid en halv miljon. Rommehästen står på tröskeln till bronsdivisionen men får Jasmine Ising som hon vill bli det både lördagens start och finalen annandag jul på Solvalla i den lägre klassen,

Gordini Brick har inte startat sedan 29 oktober. Hästen har dock gjort det till en vana att vinna direkt efter uppehåll och tränaren tror på fin chans att få segerdefilera på lördag.

– Det ser jättebra ut på förhand. Det är alltid tuff på V75 men jag har god tro på att han kommer att göra ett jättebra lopp. Och kommer han till ledningen – vilket jag tror att han gör – så borde det vara en väldigt bra chans, säger Jasmine Ising.

Ising har proffslicensen i familjen och driver stallet tillsammans med sin sambo Patrik Fernlund som delar sin tid på gården med ständiga resor runt på landets travbanor som travreporter i tv och ATG Live.

Sambon kör lopp också och i den näst senaste starten blev det seger med just Gordini Brick. Duon var favoritspelade i Amatör-SM på Åby och kom tillbaka och spurtvann loppet efter att ha blivit av med ledningen från innerspåret bakom bilen. Extra nervöst är det att se när Patrik kör lopp menar Jasmine.

– Segern i Amatör-SM är en av mina större segrar i karriären som ju toppas av försökssegern i Svensk Travoaks med Ester Wibb. Vi har flera V75-segrar och de är alla lika stora men att just Patrik fick vinna med Gordini var speciellt eftersom det var ett lopp som Patrik väldigt gärna velat vinna i flera år, säger hon,

”Tror att vi kommit rätt”
Senast var Gordini Brick sämre enligt Ising. Hästen travade inte hundra och har åtgärdats efter det loppet.

– Han har inte varit ofräsch den här hästen men just senaste starterna har jag inte varit riktigt nöjd med honom i travet. Vi har behandlat honom och han känns jättefin igen. Så jag tror att vi kommit rätt med det här, säger hon.

Gordini Brick har formats sedan föltiden och har körts in av tränarparet. Hon kallar honom ”mycket speciell”, och det flera sätt. Hästen har ibland träffats i diket under träningsrundorna och är rädd för bland annat traktorer.

– Han kan se spöken överallt. Det har varit många gånger som man inte riktigt har hamnat där man har tänkt när man varit ute med honom och att han inte varit lös ännu med vagn är ett under. Haha! Ser han en traktor eller en sten han tycker står på fel ställe – då slänger han sig av vägen utan föregående varning. En vanlig häst brukar varna innan och så brukar man kunna ha en diskussion med den. Men inte med Gordini, Han flyr först och funderar sedan, säger hon.

Att han inte startat på länge nu är inte något som oroar?

– Han brukar kunna vara bra direkt. Men ofta på V75 kommer man ju med färska starter bakom sig med en häst. Men i och med att han varit så nära att gå ur klassen har vi fått förbereda honom med snabbjobb, och det är inte det enklaste med den här. Han vet när det är tävling och springer mest och latjar och leker när det är träning. Men han har gjort två riktigt bra jobb för att vara honom nu på rundbanan de senaste veckorna och vi är nöjda.

Ulf Ohlsson har uppgiften att försöka leda loppet från start till mål. Springspår har han haft en gång tidigare. I första starten i karriären spetsade han och var överlägsen på kör i ett enklare gäng?

– Det är jättestor skillnad jämfört med vad han möter nu och hur rutinerade de är och så där. Men han är startsnabb och han är förnuftig och spåret var väl det absolut bästa han kunde få. Han har klarat spår fyra och fem några gånger också utan problem. I volstart är han väldigt förnuftig, det är bakom bilen det kan vara problem ibland. Han är stark och rejäl. 2640 meter tror jag inte är någon fördel men inte heller någon nackdel, säger Jasmine Ising.

I E3-Revanschen för ston (V75-3) har ni 11 Ninepoints Birdie till start som inledde med två raka i din regi i oktober och imponerade. Oplacerad senast efter ett kämpigt lopp på V75. Chansen?

– I och med spåret blir det svårt att vinna. Visserligen fick hon ett tufft lopp men tröttnade för tidigt och var mycket tröttare den gången än hon har varit än tidigare än när hon startat. Mest bekymrande var att vi inte hittade några fel på henne efteråt, Men efter lite vila tränade hon på som vanligt och känns jättefin. Om Ninepoints Birdie hade fått ett bra spår och 3 Global Dancer ett dåligt – ja, då hade jag varit småoptimistisk med henne. Nu blir det nog svårt och jag hoppas att hon spurtar bra till slut och tjänar fina pengar.

Mikael Wikner, Kanal 75