Alma Prins är Norges runner up på kallblodssidan. Sjuåringen jagar sjätte raka segern i V75 i Östersund på lördag och Jomar Blekkan tar ut svängarna när han beskriver sin nya stjärna.

– Jag brukar ikke snakke så högt om oprövade hästar men jag utesluter inte att han kanske dyker upp på Solvalla i slutet av maj.

2022 kommer det att delas ut en miljon kronor till vinnaren av Elitkampen på Solvalla. En rejäl statushöjning av kallblodens eget elitlopp. Jomar Blekkan har tränat och kört flera av Norges bästa kallblodstravare och anar nu en kommande stjärna i Alma Prins. En sjuårig hingst som tagit 25 segrar på 73 starter i karriären.

– Vi är intresserade av loppet på Solvalla trots att kort distans inte är hans bästa, säger Blekkan.

1,1 miljoner kronor har det blivit i karriären. Det mesta sjuåringen tjänat i ett och samma lopp är 100 000 kronor, i ett lopp på Bergsåker i januari 2020.

– Vi var ju väldigt försiktiga med honom som unghäst och det verkar som att vi får igen det nu. Han är i sitt livs form och blir bara bättre och bättre. Att han börjat sköta sig på slutet och inte galopperat tror jag har med hästen utveckling att göra. Han är helt enkelt så här bra och som vi hoppas ska han fortsätta utvecklas.

Uppvisningsseger senast
Alma Prins är en av favoriterna i Sven O Perssons Minne, V75-4, på lördag. Vid det förra besöket i Östersund för två veckor sedan tog sjuåringen en övertygande seger i ett lopp ingående i Grand Slam 75-spelet då hästen togs lugnt från start och sedan avgjorde på styrka. En uppvisning. Att Jomar Blekkan överhuvudtaget hann in till Jämtland den gången var en ren bonus i snöovädret som rasade över Norge och Sverige.

– Det var ingen trevlig tur! Det var väldigt halkigt när vi körde över och när vi skulle hem igen söndag kväll var gränsen stängd. Vi fick övernatta i Östersund och tidigt nästa morgon var vägen stängd när vi kom till Duved och vi fick stå där i tre timmar, säger Jomar Blekkan, för den breda publiken mest känd som kusken bakom kallblodskungen Bork Rigel.

Fem raka sedan slutet av december
Starten på lördag blir den sjätte sedan slutet av december. På en månad har hästen radat fem raka segrar.

– Jag har matchat honom lite hårt ett tag nu – efter loppet på lördag ska han få semester ett tag. Han startade på Leangen i lördags och vann enkelt och har väldigt fin form nu.

I V75-4 på lördag har ni lottats till ett bakspår över sprinterdistans. Vad säger du om förutsättningarna?

– Det var inte det jag hade önskat mig självklart. Men om det löser sig är han ju segeraktuell. Då vi var i Östersund senast speedade han neråt 1.16 över upploppet. Så kapaciteten finns där!

Han har vunnit flera lopp på kort distans men det inte är hans bästa gren menar du?

– 2140 meter är det han är bäst på, Men med den formen han är i nu klarar han allt. Efter lite vila tar vi sats mot våren. Jag brukar ikke snakke så högt om oprövade hästar men jag utesluter inte att han kanske dyker upp på Solvalla i slutet av maj, säger Blekkan.

Taktiken. Tittar du över höger axel direkt och försöker leta dig ut på en gång eller hur tänker du?

– Vi får hoppas att det går bra. Formen är där i alla fall och han är tillräckligt bra för att vinna ett sådant här lopp. Jag är så klart optimist.

Du har även med dig femårige 9 Borea Del Circeo som har ett bakspår i V75-4. Vad säger du om chansen där över kort distans?

– Distansen passar perfekt. Bakspår är inget plus men det är bättre än att ha spår nio än sex, sju eller åtta i alla fall. Men nu möter vi tuffare motstånd än han gjort på slutet, så är han bland de tre är jag nöjd. Formen ska vara fin. Jag körde ett snabbjobb med honom i går och allt såg bra ut.

Mikael Wikner, Kanal 75