Mikko Aho är på hugget när GS75 körs på Axevalla. Hemmatränaren mönstrar fyra hästar och bästa chansen sparas till sist.

– Easy Cash Pirat är absolut min bästa chans på söndag.

Grand Slam 75 blev en omöjlig gåta att lösa förra helgen i Halmstad. Något som innebär att det bjuds en extra fin jackpot när Axevalla står för värdskapet den här söndagen.

En hemmatränare som kan komma att spela en avgörande roll under dagen är Mikko Aho. Han selar ut en kvartett. Hälften ur den fyran startar i den andra avdelningen. Fyraåriga stoet 5 X.O.X.O (GS75-2) spräckte segernollan senast då hon tog en enkel seger från ledningen, direkt efter ett kortare brejk.

– Hon var fin vid segern senast, öppnade bra och det fanns krafter kvar i mål också. Hästen var då tillbaka efter lite vila och känns bara bättre efteråt. Nu fick vi ett bra läge och det skulle förstås hjälpa om vi kunde komma till ledningen, nu vet jag inte hur snabbt de andra öppnar men kanske kan hon ha lite respekt med sig. Hon har tävlat i ganska tuffa lopp tidigare och det här känns lite enklare. Träningsmässigt känns hästen i alla fall bättre än någonsin.

X.O.X.O körs av Carl Johan Jepson medan tränaren själv i samma lopp tar hand om 9 Gossip Simoni (GS75-2).

– Gossip Simoni är inte någon dålig häst, men har kanske varit en liten besvikelse hittills, hon har inte visat på banan det som vi hoppats. Hon går lite ojämnt, upp och ned, man tänker att det kanske ska börja släppa till för henne, men så är hon lite sämre igen. Det är en häst vi ändå tror mycket på för framtiden men vi ligger lite lågt med henne den här gången. Hon fick ett fint smygläge här och ska köras invändigt, säger Mikko.

Hoppas på samma insats som i Örebro
I kategorien fyraårigt sto sorterar vi även in 2 Infinite Blues (GS75-5). Hon segrade i Örebro för två starter sedan på ett fint vis, men tränaren var inte helt nöjd med insatsen senast.

– Infinite Blues hade lite svårt att följa på sista långsidan senast, sedan kom hon i och för sig tillbaka lite den sista biten. Loppet innan var dock det bästa lopp som hästen gjort, vi fick bestämma i ledningen och hon avslutade fint med 1.14 sista 500 meterna och det kändes inte tomt i mål. Hon har känts okej efter senaste loppet, men inget speciellt heller. Vi hoppas hon visar samma vilja som i Örebro men vi får ligga lite lågt med henne också med tanke på prestationen senast.

Siktar mot V75 efter den här starten
Mikko Aho är betydligt mer optimistisk kring stallets sista häst ut på söndag. 5 Easy Cash Pirat (GS75-7) var senast ute på V75 och siktas dit igen om några veckor. Söndagens uppgift blir ett passande intermezzo.

– Easy Cash Pirat tränar jättefint. Han kändes riktigt stark i söndags och jag är väldigt positiv kring honom. Motståndet var hårt när han var ute på V75 senast fast han var kanske lite sämre än förväntat, men jag tror det berodde på att han tävlade med skor med broddar och slog sig på knäna och att det störde hästen litegrann. Nu kommer jag ändra till päronskor och utan broddar, det blir det närmaste barfotakörning som vi kan komma.

Det känns som en bra vinstchans nu?

– Jag tycker att han är en häst som ska duga på V75 och vi siktar dit igen, Åby den 12 februari, med honom. Easy Cash Pirat är min absolut bästa chans på söndag, jag tycker det är en så pass fin häst. Han var jättefin på Färjestad för tre starter sedan då han vann med krafter kvar. Hästen kan öppna bra, det är alltid lättare från ledningen, men det är inte jätteviktigt heller då han kan göra jobbet själv också. Det är en väldigt ärlig häst, han är inte så speedig utan vill ha lite fart i loppen, avslutar Mikko Aho.

Daniel U. Olsson, Kanal 75