Robert Berghs duo Easy Cash och Bird Lane tävlade starkt under fjolåret. På söndag den 10 april 2022 avgörs GS75 på Solvalla och då gör båda spännande årsdebuter.

– Dom tränar bra, men är lite runda om magen, säger stallets försteman Oskar Florhed.

Robert Bergh hade ett strålande fjolår med 34 miljoner kronor inkört och flera storloppssegrar. I slutet av året blev stallet av med flera topphästar, bland annat Hail Mary, Rome Pays Off och Fifty Cent Piece och det blir tufft att matcha dom siffrorna i år.

– Det blir ju en ordentlig utmaning. Det är klart att det är tufft att bli av med så många fina hästar och den typen av hästar är ju väldigt kul att jobba med. Vi får helt enkelt bara träna ännu hårdare och försöka plocka fram nya stjärnor, säger Florhed.

Vädret på Västkusten har varit lite varierande vilket medfört att stall Bergh har flyttat upp en del hästar till Sundsvall.

– Vi har haft fina träningsförhållande här uppe i Sundsvall och vi har fyllt på i boxarna med hästar som stått i Göteborg. Det har fungerat på bra och nu kommer vi att skicka iväg hästar till gården i Hajom igen.

Nu drar säsongen igång på allvar och på söndag har stallet fyra hästar i GS75-omgången och två av dom gör första starten efter en vinter med mycket träning.

– 12 Easy Cash (GS75-4) är en jättefin häst och det visade han vid flera tillfällen under fjolåret. Han fick problem med skador i slutet av sommaren och har därför inte kunnat starta på länge. Han har fått träna på rejält och även gått ett 1.17-jobb. Han är fortfarande lite väl rund om magen och kommer att behöva lopp i kroppen för att hitta formen på allvar. Spåret är dåligt och jag tycker att spelarna ska behandla honom med försiktighet.

– 1 Bird Lane (GS75-6) vann tre lopp på sju starter som treåring och samtliga lopp från ledningen. Hon satt lite fast i ett kval till Svenskt Travoaks och det är en häst med kapacitet. Hon har varit lite ojämn och vi får se hur hon tävlar i år. Hon har fått träna på ordentligt i vinter och har gått ett skarpare jobb efter 1.17/2100 meter och då var hon stark i det jobbet. Nu tror jag att även hon behöver lopp i kroppen för att hitta formen och hon har förhoppningsvis en lång säsong framför sig. Även Bird Lane ska behandlas försiktigt av spelarna tycker jag.

Nu till dom två hästarna som startat i år och gjort det bra.

– 1 Omega Superstar (GS75-1) var väldigt bra i årsdebuten. Hon känns ännu bättre med det loppet i kroppen. Hon är stark och har vunnit sina flesta lopp på sin styrka så den långa distansen är en fördel. Det som oroar är spåret. Omega Superstar är inte snabb från start och inte helt travsäker. Risken är att hon hamnar illa till och då måste hon ha lite tur på vägen. Hon är ett segerbud om det klaffar.

– 7 Belle Up (GS75-6) har tävlat stabilt i vinter och hon blev markant förbättrad när vi ryckte skorna på henne och hon fick tävla barfota. Det var helt klart ett lyft. Hon känns fortsatt fin i träningen och är rejäl på alla sätt. Hon möter tufft motstånd, men är bra själv och jag blir inte det minsta förvånad om hon är före Bird Lane i mål.

Joakim Brundin, Kanal 75