Fyra starter, fyra segrar. Vinn Tabac har fått en flygande start på året. Sveriges segerrikaste häst så här långt i år är en het segerkandidat igen när GS75 körs i Bollnäs.

– Han känns bara bättre och bättre, meddelar tränaren Claes Eskilsson.

Sveriges segerrikaste häst hittills i år? Svaret är 4 Vinn Tabac (GS75-2). Det sexåriga kallblodet har inlett 2024 i raketfart och har redan under årets första månad hunnit med att göra fyra starter – samtliga har dessutom resulterat i övertygande segrar. Och formbarometern visar fortfarande på högtryck, om man får tro tränaren.

– Ja, Jag körde honom i går och fan…han känns bara bättre och bättre. Så som det känns så finns det absolut inget att klaga på, han gör det bra varje gång och som sagt, jag tycker att han känns bättre faktiskt, säger Claes Eskilsson och fyller i:

– Det är klart att han börjar springa på sig lite pengar och därmed möter bättre hästar, men han utvecklas själv med loppen och det är verkligen mycket utveckling kvar i honom fortfarande.

Det har blivit tätt mellan starterna nu, men det är inget som tycks bekomma hästen?

– Så är det och jag tror faktiskt det är det som gör honom bra. Han är tränad för det sedan hästen var ett år och det har funnits en plan med det hela. Det känns som att han tar till sig loppen och bara blir bättre med det, känslan är att det här är en sådan häst som kommer göra 200 starter i karriären. Inte tagit några gratissegrar

Bitarna har verkligen fallit på plats för Vinn Tabac de senaste månaderna. Efter en seger under karriärens nitton första starter och många galopper i raden, har valacken sedan i början av december vunnit fem lopp. De senaste fyra alltså på raken – och det såväl från kön, som från utvändigt ledaren och i spets.

– Ja, han har ju vunnit från alla positioner. Som sagt, han springer på sig lite pengar och det är klart att det hela tiden kommer någon annan häst i loppen som är bra. Nu på söndag är det ju några bra emot, Skoglunds häst (1 Tekno Tana reds.anm.) bland annat, men annars har han ju mött dem allihop och slagit dem. Han gör det på ett bra sätt och det är inga gratissegrar som han tagit direkt heller, han är verkligen stark, säger Rommeproffset med tillägget:

– Det är klart att det ska vara en bra chans igen, men sedan är det som alltid: trav är trav och det är djur som vi håller på med.

Finns det några mer långsiktiga planer, V75 eller så, eller får hästen fortsätta starta på så samma vis?

– Nej, vi tar ett lopp i taget med honom fortsatt. Så har det varit hela tiden, även om det blev ”dubbelanmält” senast. Annars tittar jag inte i propositionerna direkt, poäng har han och så vidare med det finns nog heller inte några lopp på V75 i hans klass närmaste tiden.

Och sonen Joakim får fortsatt förtroende i sulkyn?

– ”Jocke” får köra igen, de trivs bra tillsammans, så han får kliva upp igen. Men jag säger till honom som jag gjort hela tiden: sikta på att vara sexa eller bättre, allt annat är bonus…och det är den inställningen som vi har med hästen fortfarande, vi känner inte vi har kniven mot strupen bara för att han radar upp segrar. Vi har en häst som vi vill ska kunna tävla länge och att han ska ha roligt.

Kanal 75