Han reste runt halva jordklotet för att bli fastlåst och störd till galopp i Elitloppet. På lördagen kan södra halvklotets travkung Just Believe ta revansch på hemmaplan. Det är dags för ”Australiens elitlopp” Great Southern Star.

Efter sina tre framträdanden på svensk mark och den avslutande mersmakande andraplatsen från dödens på Francesco Zet i Norrbottens Stora Pris i somras fick Just Believe en rejäl paus efter återkomsten till Australien. Sedan har han krossat allt i sin väg och kommer till lördagens Great Southern Star med sju raka segrar i ryggen.

Nu ska hästen försvara den titel som gjorde att han fick sin elitloppsinbjudan och förutsättningarna känns igen från Solvalla med försök/final samma dag över kort distans. Till skillnad från Elitloppet kan man dra bakspår i lördagens storlopp vilket förhandsfavoriten hade oturen att göra.

– Det kommer inte att bli lätt härifrån, men han fick stryk i försöket förra året och vann finalen, så vi är inte oroliga, berättar tränaren Jess Tubbs för Newscorp.

Någon oro visar inte heller oddssättarna som har Just Believe som storfavorit.

Spännande nykomling
Men det har dykt upp en ny sheriff i stan. Italienskfödde och tidigare fransktränade Callmethebreeze är bekant för svenska travfans efter två besök under elitloppshelgen där han tog hem Fyraåringseliten 2022 och slutade tvåa i Sweden Cup i fjol. Nu har hästen bytt kontinent och slutade tvåa bakom Just Believe i debuten i nya hemlandet.

– Han gav mig en grym känsla i kvalet, men kändes inte lika bra i loppet. Hästen gick bra, men några saker var inte hundraprocentiga. Kretsen kring hästen har gjort några förändringar och Anton (tränaren Anton Golino) låter väldigt, väldigt spänd inför loppet. Och när Anton blir spänd, vilket inte är ofta, då blir jag det också. Jag ser verkligen fram emot att köra honom igen, berättar kusken Nathan Jack för News Corp.

Callmethebreeze hade mer tur i spårlottningen och ser ut att bli nästan lika klar favorit i det andra heatet. Tävlingarna från Tabcorp Park Melton visas i ATG Live under lördagsmorgonen. Sju hästar har framspår bakom bilen och de tre främsta i varje försök samt de fyra snabbaste tiderna bland övriga kvalificerar sig för finalen som har två miljoner kronor i prispengar och beräknas gå 11.43 svensk tid.

Startlistor Great Southern Star (1720m / autostart)

Försök 1
1) Hammers Law – Anthony Butt
2) Callmethebreeze – Nathan Jack
3) Hesallmuscle – Mark Pitt
4) Keayang Ignite – Jason Lee
5) Mufasa Metro – John Justice
6) Majestuoso – Kate Gath
7) Blue Coman – Kerryn Manning
8) Maori Franklin – Damian Wilson
9) Sleepee – Chris Alford

Försök 2
1) Perfidious Sue – David Murphy
2) Hot To Trot – Anthony Butt
3) Arcee Phoenix – Chris Svanosio
4) Queen Elida – Chris Alford
5) Im Ready Jet – Nathan Jack
6) Ollivici – Chris Lang
7) Keayang Chucky – Jason Lee
8) Macho Maori – Damian Wilson
9) Just Believe – Greg Sugars

Kanal 75