100 dagar till Elitloppet. 27 000 välkomna på Elitloppets 70-årskalas.

– Det bubblar i kroppen, att få arbeta med ett publikarrangemang igen är en härlig känsla, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Efter två år med pandemi, restriktioner och tomma läktare förväntas Elitloppet i år bli den publikfest som alla travälskare längtat tillbaka till. Och som grädde på moset firar Elitloppet i år 70-årskalas.

– 1952 – 2022. Det är 71:a upplagan men Elitloppet fyller 70 år i år, säger Anders Malmrot.

På fredagen är det 100 dagar till sista söndagen i maj och samtidigt 10 dagar till banan släpper de åtråvärda restaurangbiljetterna. Nytt för i år är att det blir ett publiktak på travfesten och 27 000 sålda biljetter innebär lapp-på-luckan.

– Det bubblar i kroppen, att få arbeta med ett publikarrangemang igen är en härlig känsla, säger Anders Malmrot.

Varför har ni infört ett publiktak?

– Vi hoppas vi kommer upp i de siffrorna. Det behövs ett skalskydd för en anläggning, det behövs en övre gräns.

Solvalla bjuder på två riktigt stora nyheter inför årets upplaga av Elitloppet. Den första är att man höjt förstapriset till fem miljoner kronor.

– Jag var och kollade på Prix de France förra helgen och det var mitt första besök i Frankrike sedan Criterium de Vitesse 2020 innan pandemin slog ut för fullt. Det var otroligt roligt prata med tränarna face-to-face igen. Jag tog med mig en mycket positivt känsla hem, det var många tränare och ägare som pratade om Elitloppet och högre förstapris, säger Anders Malmrot.

– Min utgångspunkt är, och har alltid varit, att vi ska ha ett internationellt startfält. Det är en stor del av Elitloppets charm att få hästar från olika delar av världen. Att få topphästar som aldrig möts, att det blir en härlig mix. Jag hoppas det går att återgå till det jobbet nu efter pandemin.

Kan du avslöja några aktuella namn?

– Nej, men jag kan säga så här att av de som startade i Prix de France har många dörren öppen till Elitloppet, fler än jag upplevt tidigare.

Den andra stora nyheten är att Elitloppet numera även är Stig H Johanssons pokal. Tanken är att Stig H själv ska dela ut pokalen, en pokal där vinnaren kommer att få sitt namn förevigat och som sedan vandrar vidare år efter år likt Stanley Cup-pokalen i NHL.

– Jag känner verkligen att få göra det här, att få göra det tillsammans med Stig H. Vår vd Jörgen Forsberg haft den här idén länge och ska Stig H ha ett lopp så har det aldrig funnits något annat lopp än Elitloppet, för han är mister Elitloppet. Jag själv är uppväxt med Stig H och det var stort när vi åkte ut till honom för att delge våra tankar, att se hur stort det var för honom och hur rörd han blev. Det är ett fint minne, säger Anders Malmrot.

Första inbjudningarna 26 februari
Det är femte året som Anders Malmrot är elitloppsgeneral och sportchef på Solvalla. Ett jobb som han beskrev som ett drömjobb när han tillträdde.

Är det fortfarande drömjobbet?

– Ja, men man har fått lära sig att man måste ha hård hud. Det är inte bara en dans på rosor. Men uppdraget är enormt och det är fantastiskt att få vara en del av det som vi på Solvalla skapar, säger Anders Malmrot.

De 16 rosa elitloppsbiljetterna är alltid hett eftertraktade. När får vi reda på årets första inbjudna hästar?

– 26 februari. Upplägget för året blir lite annorlunda jämfört med tidigare år, men arbetet med inbjudningar för att skapa ett så attraktivt startfält som möjligt i Elitloppet påbörjade jag redan dagen efter fjolårets elitloppsfinal, säger Anders Malmrot.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75