En av Sveriges mest ikoniska travhästar har gått ur tiden. Kallblodsstjärnan Stamping är död.

Han gjorde 148 starter, tog 40 segrar och tjänade drygt 3,2 miljoner kronor. Stamping blev ett av landets mest framgångsrika kallblod och också en riktigt publikfavorit. Nu är Stamping död. Vid en ålder av 21 år fick stjärnan somna in tidigare i veckan.

Efter att Stamping som 15-åring gjort sin sista start levde han ett pensionärsliv hos Heino Louhelainen i Hälsingland som också tränade hästen från 2011, då han tog över Stamping efter vännen Arne Anderssons bortgång.

– Vi fick ta bort honom i måndags. Det var förstås ett svårt beslut, men han började bli gammal nu och vi är gamla själva; Heino är 85 och jag är snart 80 också. Det är svårt att ta hand om hästarna då. Men det gick fint till väga, han fick dö i lugn och ro här hemma på gården, berättar Heinos hustru Ing-Mari Louhelainen.

Så otroligt många fina minnen
Bland Stampings många segrar kan nämnas två i Brimsguttens Minne (2009, 2010), två inteckningar i Kvisslebruns lopp (2009, 2014), segrar i Unionskampen (2009), Steggbests Minne (2009) och Svensk Travsports Guldtäcke (2009). Sedan 2015 körs årligen Stampings lopp i Bollnäs.

– Vi har kört honom hela tiden, så sent som i förra veckan fick han vara ute en tur. Han har verkligen haft ett jättebra liv de här åren efter att han slutat tävla. Vi har så otroligt många fina minnen med honom och vi fick vara med om så mycket, både när Arne hade honom och så när vi tog över hästen under 2011. Nu är en epok slut, men Stamping var bara ett glädjeämne för oss, säger Ing-Mari.

Daniel U. Olsson, Kanal 75