Stallkamraterna möttes så sent som i måndags och var då etta och tvåa. Nu möts duon igen i Grand Slam 75 och det är ingen tvekan om vem tränaren Eric Martinsson tycker är bästa chansen.

– North Dakota är något vassare om de får likvärdiga lopp, säger Axevalla-tränaren och varnar samtidigt för en annan häst på miljonspelet.

– Det är inte omöjligt att Dats Pepito kan vinna om det klaffar.

Det är jackpot på Grand Slam 75 eftersom ingen hittade sju rätt förra söndagen. Det finns 6,7 miljoner kronor i potten och det är som vanligt 15 miljoner till en ensam vinnare. Axevalla är värd för omgången som ser vidöppen ut på förhand. Hemmatränaren Eric Martinsson, som har flera starka år i rad bakom sig vad det gäller segrar och inkörda pengar, har tre hästar med på Grand Slam 75. Redan i den inledande avdelningen selar han ut Briljant Sensation och North Dakota. Stallakamraterna startade och möttes så sent som i måndags i Mantorp och blev då etta och tvåa. North Dakota vann lätt före Briljant Sensation och nu har Martinssons duo spår ett respektive spår tre bakom startbilen.

– 1 Briljant Sensation (GS75-1) hängde på bra bakom North Dakota i måndags och formen är klart på uppåtgående. Läget med innerspår nu blev helt perfekt och hon är snabb ut. Fick man önska så blir det North Dakota i rygg på ledaren och Briljant Sensation i tredje invändigt. Hon ska ha en ryggresa och då presterar hon som bäst och avslutar bra. Det blir inga ändringar och helt borta är hon inte, säger Eric Martinsson.

– 3 North Dakota (GS75-1) avgjorde rätt så lätt i måndags och vann ganska enkelt. Det var inte slutsålt i mål och därmed blev det perfekt inför söndagens lopp. Täta starter ska inte spela någon roll i det fallet. Det vimlar inte direkt av stolopp i den här klassen och när det var hemmaplan och en så här bra proposition var det inget att tveka på. Ingen av mina hästar fick heller några jobbiga lopp i måndags. De joggade båda lite lätt idag (torsdag) och var fina.

– Dakota är snabb ut och kusken får testa ordentligt från början. Men jag tycker att hon är bäst med ett rygglopp och rygg på ledaren vore inte fel. Stefan Persson har en vettig häst som det kan vara läge att släppa till i så fall. Dakota kan också bli lite vass ibland om hon får gå i ledningen. Dakota är favorit och det tycker jag är rätt. Får hon sitt lopp är hon riktigt vass till slut och stämmer det så är det bra chans. Formmässigt är hon hetare av mina två hästar och hon är härdad i tuffa V75-lopp.

”Möter hästar som han ska kunna slå”
Du har även med 8 Dats Pepito i den avslutande GS75-avdelningen. Hästen kommer från seger senast. Chanserna här?

– 8 Dats Pepito (GS75-7) hade lite smygform inför senaste loppet och jag tyckte faktiskt att han skulle kunna ha lite chans då. Han vann på ett bra sätt och avgjorde lätt över upploppet. Nu är det dåligt spår och det är upp till Jepson att hitta rätt väg. Han är duktig på det. Hästen slår lite ur underläge och behöver ha lite flax på vägen och spara speeden. Men jag tycker ändå att han möter hästar som han ska kunna slå om det stämmer fullt ut. Vi gör inga ändringar och helt omöjligt att han kan vinna är det inte, säger Martinsson.

Michael Carlsson, Kanal 75