Dags för svensk galoppsports största dag. Vanja Sandrup har satt sin häst i bästa form. Röde Baronen kan bli den första svenskfödda hästen att vinna Svenskt Derby på 22 år.

Det är allt ljus på galoppen när GS75 rids på Jägersro den här söndagen. Malmöbanan dukar fram en förstklassig föreställning där topploppen avlöser varandra, men det är den 104:e upplagan av Svenskt Derby som är söndagseftermiddagens juvel.

Fjorton treåringar kommer finnas i startboxarna i jakt på ett förstapris om 1 245 000 kronor. Den eviga äran tillkommer. Ett av de stora hemmahoppen är elegante fuxen 8 Röde Baronen (GS75-6). Tränaren Vanja Sandrup har sett till att ha sin derbykandidat i toppform inför karriärens hittills största uppgift.

– Det känns mycket bra. Jag är helt nöjd med hästen för dagen. So far, so good, säger Vanja.

Röde Baronen slutade i höstas på bronsplats i kriteriet och har i år hunnit med fyra starter. Senast blev det seger. En högst övertygande sådan. Hästen försvann ifrån sitt motstånd med sju och en halv längder på en lovande segertid. Ett perfekt genrep, med andra ord.

– Ja, det tycker jag verkligen det blev. Han fick känna på distansen, det var lite det som var tanken och det löste ju hästen på bästa vis.

I derbyt är det 2400 meter som gäller. Är distansen en fördel för Röde Baronen?

– Det är det nog, samtidigt som det är rätt så många i fältet som inte gått över 2400 meter ännu och andra som har visat dunkel form, medan min häst känns så bra som jag kan begära av honom.

Dags för blågul seger i derbyt
Röde Baronen är såväl ägd som uppfödd av Jan och Maj-Lis Marttorp. Om det skulle bli seger på söndag innebär det i så fall ett trendbrott. För att senast hitta när en svenskuppfödd häst vann derbyt får vi titta tillbaka till 2000 då Bruno Nilsson-tränade Double Net kröntes med lagerkransen.

– Jag tycker det är väldigt öppet i år. Det finns ingen som riktigt sticker ut som någon självklar favorit. Wido Neuroth burkar ju alltid sätta dem i ordning och Niels Petersens Chiefof Comanches gjorde det ju bra senast, men min häst är också en av dem där framme, säger Vanja Sandrup och tillägger:

– Spåret blev perfekt också, med spår åtta mitt i. Då riskerar han inte att bli instängd och jockeyn kan lägga sig lite var han vill i fältet och hitta en bra position. Hästen vill gärna vara med och löpa långt framme i fälten.

Hur väl står sig Röde Baronen i den hårda derbykonkurrensen?

– Trots att han kanske mötte lite sämre motstånd senast när han vann så överlägset, så kan man kolla på tiden. Han gick ungefär samma tid som de tuffaste konkurrenterna gjorde i sina lopp mot bättre motstånd och då var min häst helt oriden i mål.

– Man behöver förstås ett bra lopp, en bra resa utan många stopp på vägen, så får vi se hur långt han räcker.

Om det skulle räcka hela vägen på söndag, hur högt skulle en derbyseger smälla?

– Det är klart att det är ett större lopp, men jag känner framför allt för ägarna. Jag har ganska få hästar i träning och jag känner mycket tacksamhet inför att de satt den här hästen och några andra hos mig. Så det är nästan så jag känner mer för ägarna, jag skulle bli otroligt glad för deras skull. Det är klart det hade varit jättehäftigt.

Daniel U. Olsson, Kanal 75