Zenit Brick är en åldrad kändis med hela åtta segrar i gulddivisionen på meritlistan. En spik för många förr om åren. Efter helgens mersmakande tredjeplats i guld blir elvaåringen återigen mångas spik i söndagens Grand Slam 75.

– Jag är optimist och känner väl att han ska kunna vinna oavsett position, säger nye tränaren Philip Di Luca.

Zenit Brick sprang från bronsdivisionen till guld i V75® på bara några säsonger och tjänade drygt fem miljoner kronor i regi Timo Nurmos. Det där var några år sedan. Men aptiten på att tävla och träna finns fortfarande kvar.

I februari för två år sedan drabbades hästen av en gaffelbandsskada och hamnade som konvalecent på Norrby Säteri i Nyköping och blev en av hästarna 27-årige Philip Di Luca kunde dra igång med som egen tränare. Sundbyholmsproffset fick låta Zenit Brick ta det lugnare igen från i mars i fjol då den gamla skadan gjorde sig påmind igen.

– Zenit Brick fick känning av den gamla skadan igen och var borta från förra våren till alldeles nyligen. Starten i guld på Axevalla var hans fjärde efter comebacken och både jag och Andreas var verkligen nöjda med honom, säger Philip Di Luca.

Zenit Brick har sin gamle skötare Andreas Lövdal som stående kusk. Både Lövdal och Di Luca vågar vara optimister inför den tredje avdelningen på GS75. Loppet för den högsta klassen innehåller endast åtta hästar och tränaren hoppas att Zenit Brick har respekt med sig som storfavorit.

– Han är väl inte tillbaka riktigt i gammalt slag som när han var som bäst. Men han är ändå uppe och nosar på bra insatser i guld hela tiden nu och har ju också vunnit på ett bra sätt i år. Jag hoppas att folk har så pass respekt för honom att han kanske kan bli släppt till ledningen. Gissar att Andreas kommer att vara offensiv och vill någon svara upp så får de honom utvändigt. Nej, jag tror att ingen i det där loppet orkar stå emot om de får honom utanpå sig, säger Sundbyholmstränaren som växlade ut proffslicensen i januari förra året.

”Kul resa tillsammans”
Efter sammanlagt fem segrar i brons och silver fortsatte valacken som ett lokomotiv upp i gulddivisionen. Från december 2017 till januari 2019 tog Zenit Brick hem åtta lopp i gulddivisionen. Andreas Lövdal var lärling hos Timo Nurmos på den tiden och passade Zenit Brick.

– Vi gick travskolan Wången ihop i samma klass och bodde där på internatet i tre år, jag och Andreas. Han bor faktiskt här hemma på gården hos oss och vi umgås näst intill varje dag. Det fungerar mycket bra med honom som kusk. Det är roligt att vi får göra den här resan tillsammans, säger Philip Di Luca med 31 hästar på träningslistan.

Det är ett litet fält på söndag och motståndet är inget som normalt skrämmer Zenit Brick. Du låter uppåt!

– Ja, jag är optimist och känner väl att han ska kunna vinna oavsett position. Han fick göra grovjobbet i spåren sista varvet i lördags och var inte stort slagen som trea på Axevalla. Hade han inte haft den här härliga inställningen för framför allt träning och även i loppen hade vi ju inte hållit på med honom. Hästen har inget mer att bevisa men så länge han tycker att det är kul och går så här pass bra är det bara att fortsätta, säger Philip Di Luca.

Zenit Brick har alltid gått bäst med skor och fortsätter med skor på hovarna.

Mikael Wikner, Kanal 75