På söndag den 3 mars 2024 avgörs GS75 i Eskilstuna. Dit åker Micael Stjernström med en het duo.

– Jag tycker att både North Star Navi och Anna Mae ska räknas, säger amatören från Mantorp.

Förra söndagen bjöd GS75 på miljonutdelning på sju rätt. Den här veckan är det Eskilstuna som står som värd för tävlingarna och Micael Stjernström tar turen från Mantorp med två hästar på väg uppåt i form.

– Det ser spännande ut på förhand, båda hästarna har lopp i kroppen efter ett litet uppehåll på grund av förkylning, säger amatören Micael Stjernström som har åtta hästar i träning.

Först ut är 4 North Star Nevi (GS75-4) som kommer från en enkel seger på hemmaplan.

– Han vann väldigt lätt och hade en hel del krafter kvar. Det var skönt för hans självförtroende. I loppen innan har han fått ganska tuff press i ledningen och det kostar på. Han har tagit loppet bra och var fin i måndagens jobb. Han hade varit lite sjuk innan och var inte speciellt hårt tränad och ska vara ännu bättre till den här starten?

Är han bättre än någonsin?

– Jag tycker att han har varit bra i stort sett hela tiden. Han är nio år och har inte gjort så många starter och det har sina förklaringar. För två år sedan hade vi laddat för V75 på hemmaplan och i det sista jobbet trampade han på en skruv och den gick rätt in i hoven. Hade den hamnat ett millimeter fel hade den träffat hovbenet och då hade vi nog varit tvungna att avliva honom. Det har tagit tid att få ordning på honom och det har även tillkommit en del komplikationer och han har inte startat så kontinuerligt.

Han vann från ledningen senast, siktar du dit igen?

– Jag kommer att ladda och kommer vi till spets så kör jag där. North Star Nevi är snabb från start, men ingen raket de första stegen och jag vet inte hur snabba hästarna är innanför. Ledningen är inget måste för honom, han går bra från alla positioner.

Han är anmäld till att tävla barfota, blir det så?

– Det blir nog skor på. Banorna är lite varierande den här tiden och han behöver ett riktigt fäste och väntar nog med det till ett bättre tillfälle.

Vad tycker du om segerchansen?

– Uppgiften ser passande ut och jag räknar med en ganska bra chans.

Första gången med norskt huvudlag
Chans har även 8 Anna Mae (GS75-5) som inte heller haft någon spikrak väg i livet.

– Hon hade väldigt lätt för sig och det blev nog lite för bra. Ägarna tog hem henne och skulle träna själva, men hästen är speciell och har mycket humör. I träningen går hon bakom en grind, tidigare fick hon gå bakom hästar, men då kunde hon hugga den som körde i ryggen och det är inte speciellt trevligt. Det har varit mycket jobb med henne och jag tycker att hon har blivit mycket bättre den senaste tiden.

Var du nöjd med hennes insats senast?

– Det blev inget riktigt lopp med storfavoriten som fick bestämma i ledningen. Anna Mae hakade på bra i rygg och det loppet har gjort henne gott eftersom även hon hade varit ifrån lite innan för en förkylning.

Hur bedömer du hennes segermöjligheter?

– Det är alltid tufft att stå med tillägg, men Anna Mae går alltid in i mål och med ett vettigt lopp så ska även hon ha chans. Jag kör med skor, däremot kommer hon att tävla med ett norskt huvudlag för första gången.

Kanal 75