Tre penningstinna finaler och ett sällsynt specialpris. Årjängstravet bjuder in till en annorlunda GS75.

– Vad som är speciellt med Årjäng? Det är Sveriges vackraste bana, konstaterar Björn Goop som lyfter ut sina bästa chanser i omgången.

Beläget i de värmländska skogarna på gränsen mot Norge är Årjäng kanske inte landets mest lättillgängligaste travbana. Men den som väl tar sig dit får njuta av en idyll. Något som inte bara uppskattas av publiken utan även aktiva.

– Det är Sveriges vackraste bana. Det är jättefint med bergen. Sedan är det lite av travets vagga också, beskriver Sveriges mestvinnande kusk Björn Goop som givetvis är på plats när Årjäng bjuder in till en av årets största dagar med finaler i sina egna tre serier, tillgängliga för hästar som tävlat framgångsrikt på banan under säsongen.

Kallblodsmästaren (GS75-2) lockar 15 hästar över fyra volter med flera norska gäster i kampen om 75 000 kronor. Nästan lika mycket pengar väntar vinnaren av Årjängstravets treåringsfinal (GS75-4) och även här kan det bli norskt i form av obesegrade Walner-sonen 9 The Way I Talk Ås.

Bland utmanarna syns två hästar från Björn Goops stall. 6 Jarel Boko sprang en 1.14-tid över full distans i sin senaste start, men fick ändå ge sig mot jättelöftet It’s Peppertime.

– Jarel Boko är en bra häst, men det är en final och det är någon bra emot. Han känns bra, det enda som är lite osäkert är att han galopperade senast han gick voltstart. Men det är en fin häst, säger Björn Goop som sätter upp kollegan Carl Johan Jepson bakom i sex starter segerlösa 8 Guilietta, som även hon travat 1.14 över distansen men galopperat i sina två senaste starter.

– Hon är lite för vass ibland, hon blir ivrig och galopperar kort efter start. Men håller hon sig i skinnet så har hon fartresurserna. Det viktigaste den här gången är att hon slappnar av och kan trava ut. Det är mer viktigt än resultatet, att hon får lite mer rutin.

Två som ska streckas
En treåring som kommer ut i enklare omgivning är 7 Nena Barosso (GS75-3).

– Jag tror att det är en fördel med startbil, men hon måste komma igång lite grann. Hon inledde med att galoppera i de första starterna, sedan gick hon rätt så bra näst senast. Men senast var hon lite sådär även om hon fick en tuff inledning. Jag ligger lågt. Det gäller att hon får det rätta loppet så att hon får lite bättre rutin och erfarenhet.

Då ser det betydligt bättre ut för 5 Gazza B.R. som rekordsänkte till 1.10,3 på V75 i sin senaste start och nu ställs mot betydligt mildare motstånd i GS75-1.

– Jag tycker att han har gått bra på sistone och håller fin form. Men det var ganska skapligt motstånd ändå, funderar Goop som har 8 Armagnac i samma lopp.

– Han måste försöka visa form. Dessutom har han helt fel läge, så vi ligger lågt för hans del.

Vilka hästar finns det mest utropstecken kring?

– De som bör streckas är Jarel Boko och Gazza B.R, konstaterar Goop.

Jagar specialpris
Det bästa sparas emellertid till sist. Dagens högsta förstapris återfinns i finalen Haunters Årjängsmästare (GS75-6) som lockar med 100 000 kronor. Precis som i kallblodsfinalen bjuds vidöppna förutsättningar med hästar från fyra volter.

Här ser hemmalaget urstarkt ut med bland annat vinnaren av grundserien 2 Jessie (Per Ludvig Nielsen) på startvolten och stayerspecialisten 12 Millmighty (Paw Mahony) från 40 meters tillägg.

Men loppet som Goop och några utvalda kollegor sannolikt siktar mest mot är GS75-7. Interjakts jägarduell är nämligen en unik tillställning för inbjudna kuskar med jägarexamen. Anledningen till detta är att man måste klara av att hantera specialpriset – ett eftertraktat jaktvapen. Så bli inte överraskade om det laddas från många håll i avslutningen.

Det kanske kan bädda för en repris av förra veckan då omgången avslutades med ett riktigt långskott som gjorde att en Harry Boy-spelare som satsat 48 kronor tog hem Grand Slam på tio miljoner.

Kanal 75