Galopp kort efter start och dagen var förstörd. Trodde man. Stjärnblomster fick en ny chans i Steggbest Minne och vann på svenskt rekord.

– Vi var ute ur loppet men fick en andra chans och då var hon fantastiskt fin, sa kusken Mats E Djuse.

Favoritspelade titelförsvararen Stjärnblomster rullade över i galopp och brände till synes alla möjligheter till seger i Steggbest Minne. Men då stallkamraten B.W.Rune också galopperade längre ut i banan och kort därefter kom lös, blåstes loppet av. Därmed fick Stjärnblomster en ny chans och sedan hon fått överta ledningen i utgång av första sväng stegade hon undan till seger på svenskt rekord för ston – 1.20,2 över 1 640 meter med bilstart.

– Det känns lite konstigt… Vi fick verkligen en andra chans och kunde lägga på lite boots. Jag hoppas det gick bra för Rikard och det blir lite blandade känslor när det blir på det här viset. Det är inte samma glädje som när allt går som det ska. Vi var ute ur loppet men fick en andra chans och då var hon fantastiskt fin. Hon är grymt bra alltså, berömde körande Mats E Djuse det Jan-Olov Persson-tränade stoet.

Rikard N Skoglund satt bakom konstrande B.W.Rune och han hade änglavakt. Efter startgaloppen började hästen sparka bakut och det var bara centimetrar ifrån en allvarlig olycka.

– Han blev lite störd innan start och det var som att han blev rädd av den händelsen, sa toppkusken som var uppe i sulkyn igen kort efter incidenten.

– Man hinner inte bli rädd och den dagen man börjar fundera och blir rädd är nog den dagen man ska göra något annat.

Ävern B.W.Rune klarade sig utan skador.

Far och son gjorde upp i styrkeprovet
Stig Lindmarks Styrkeprov över tre varv blev en uppgörelse mellan Robert Bergh och hans son Nicklas Westerholm. Den senare tog hand om ledningen med Testa di Cavolo men när pappa kom dundrande med favoriten L.L.Royal två varv från mål och fick överta ledningen var det upplagt för favoritseger. Testa di Cavolo hade emellertid betydligt bättre ork än vad spelarna räknat med och in på upploppet gick treprocentaren ut och utmanade. När mållinjen skars var hästarna jämsides och inte ens målfotot kunde skilja ekipagen åt. Efter lång väntan utropades dött lopp.

– Jättekul för hästen men jag vinner gärna själv, sa Nicklas Westerholm.

Robert Bergh, som trodde att han hade åkt dit precis på linjen, var desto nöjdare med utfallet.

– Jag tog gärna dött lopp med den känslan jag hade över mållinjen, sa han, innan han med glimten i ögat pikade sonen.

– Vi har aldrig kört dött lopp tidigare. Det brukar vara en längd till min fördel.

448 233 kronor för sju rätt
Jan Ove Olsen bjöd på segergest sedan han tagit hem klass I från ledningen med egentränade Mizai.

– Jag har varit här två gånger och vunnit båda gångerna så jag gillar Skellefteå. Jag tycker att det här är en lördagshäst och det visade han i dag, sa Hagmyrentränaren.

Barolo Gene var runt till flera olika tränare utan att få till det, innan Roger Nilsson fick chansen i vintras. Åtta starter senare ståtar fyraåringen med fem segrar och via en mycket stark avslutning i klass II tog han nu sin första seger i Svenska Travligan.

– Jag är ju van att sitta bakom bonnhästar men det här är en flygmaskin, sa Roger Nilsson skämtsam på pitemål.

Twigs Intense serverades en smörresa i rygg på ledaren av Tomas Pettersson i diamantstoet och tackade för det genom att spurta till skrällseger.

– Jätteroligt att hon börjar fatta vad det går ut på. Hon kommer mer och mer, sa tränaren Anna Näsman.

Skrällde gjorde det även i silverdivisioner. Där skördade Petri Salmelas Leave Your Sox On frukten av att en tapper Gazoline Mearas pressade musten ur omgångens största favorit Readly Lavec, när han i Ulf Ohlssons händer spurtade till målfotoseger från andra par utvändigt.

Daniel Wäjerstens Fabulous Pellini rundade av omgången med imponerande triumf från positionen utvändigt om ledaren i bronsdivisionen och det gjorde att utdelningen för sju rätt på V75 landade på 448 233 kronor. Sex rätt gav 1 641 kronor och fem rätt 82 kronor.

Se även dagens V75 resultat lördag 1 oktober 2022

Ola Johansson, Kanal 75