Danmark får en häst i Elitloppet. Steen Juuls kanon Extreme tilldelades den femte rosa biljetten. Under lördagen var det dags för den senaste hästen att ta plats i Elitloppet att presenteras. Biljetten gick till den danske stjärnan Extreme som tränas av Steen Juul.

Sexåringen som vann det danska derbyt för två år sedan och har nu tagit klivit in i eliten. Efter en övertygande vinst i årsdebuten på Åby, med Björn Goop i sulkyn, fick Extreme ett wild card till Paralympiatravet den 7 maj. Nu väntar alltså även Elitloppet, tre veckor senare.

– Han har visat sig vara en komplett häst med startsnabbhet, styrka och speed. Han är Danmarks bästa häst som visade sin höga kapacitet mot eliten redan i fjol och han såg lysande ut i årsdebuten, säger Solvallas sportchef Anders Malmrot.

Genrep i Halmstad väntar
Senast en dansktränad häst var med i Elitloppet var 2018 då Takethem, också från Steen Juul, slutade sexa i finalen.

– Det var ett givet beslut att tacka ja. Vi har hoppats hela tiden på att han skulle vara bra nog för det här loppet. Han ska starta i Gulddivisionen i Halmstad (23 april), för vi vill ha ett lopp innan finalen i Paralympiatravet. Sedan är det tre veckor fram till Elitloppet, säger Steen Juul.

Fem hästar är nu klara för Elitloppet. Förutom Extreme, är sedan tidigare Back of the Neck, Etonnant, Vivid Wise As samt titelförsvararen Don Fanucci Zet inbjudna. Elitloppet körs på Solvalla den 29 maj med ett förstapris på fem miljoner kronor.

Daniel U. Olsson, Kanal 75