På förhand talar mycket för Öystein Tjomsland i Derbystoet. Men en utmanare till norrmannens sextett kommer från Dannero. Stefan Edin hoppas att Bato Tösen ska ha hittat formen lagom till årets största uppgift.

Svenskt Kallblodsderby och Derbystoet. Det är dags för de fyraåriga kallblodens största händelse för året på svensk mark när det avgörs GS75 i Östersund den här söndagen. Och när handlar om kallblodsderbyn blir det omöjligt att Öystein Tjomsland inte spelar en huvudroll. Den norske stortränaren vann båda loppen i fjol och har dessutom tagit hem det öppna derbyt de senaste fyra åren.

Tjomslands dominans i uttagningarna var i det närmaste total. Till Svenskt Kallblodsderby kvalade han in fem hästar och i Derbystoet tränar han hälften av de startande, sex hästar. Så frågan på förhand är berättigad: kan någon hindra honom?

En som lär göra ett försök är i alla fall Dannerotränaren Stefan Edin. Hans 1 Bato Tösen (GS75-2) var tvåa i Kriteriestoet förra året och har efter en lite mer strulig försäsong nu förhoppningsvis hittat tillbaka till formen. Sin uttagning vann hon på bra sätt från ledningen.

– Det känns väl som att hon är på väg uppåt i form igen nu. Hon gjorde några sämre insatser tidigare i år och hade haft problem med att det lät ur halsen på henne, bland annat gav hon sig från ledningen näst senast och var inte riktigt kurant då. Men nu känns det som att hon är pigg och fin igen, hon har tagit loppet senast bra och ska kunna gå framåt med det, säger Stefan Edin.

Slår mer ur underläge i årets final
Till Kriteriestoet, för snart ett år sedan, kom Bato Tösen med tre raka segrar och tillhörde favoriterna i finalen. Där fick hon motvilligt ge sig mot Jan-Olov Persson-tränade Dunungen. Inför Derbystoet nu på söndag ikläder Bork Odin-dottern sig mer outsiderns roll.

– Då gick hon ju in i det med full form och allt hade klaffat perfekt inför finalen. Jag trodde väl nästan att vi skulle vinna då, hon var toppenbra i loppet också men vi fick stryk av en jättebra häst. I år har vi haft det lite mer krångligt på vägen fram; i och med att det inte stämt i loppen och hon inte varit helt frisk så vi slår väl lite mer ur underläge i år.

– Men hon är stabil och bra från start och jag hoppas och tror som sagt att formen är i stigande.

Stabil från start är Bato Tösen minst sagt. En av hennes främsta egenskaper är att hon är riktigt snabb den första biten och sitter allt som oftast i ledningen, precis som i uttagningen senast. Frågan är dock hur tränaren vill göra från söndagens till synes perfekta innerspår bakom bilen?

– Jag vet inte faktiskt. Jag tror nog hon är snabb nog att försvara ledningen om jag vill det, men vi får se hur hon känns i värmningen och inför starten; jag vill inte låsa mig vid någon taktik på förhand. Hon har gått bra i ledningen förstås men jag tror att hon är minst lika bra i ryggar. Det är ju en hel hög med bra hästar emot och det kommer säkert bli lite körning, vi får se helt enkelt.

Besegrade fem ur sextetten förra året
Tjomsland, som sagt. Stallets sextett blir självklart svåra att rå på. Men faktum är att Bato Tösen som tvåa i fjolårets final av Kriteriestoet besegrade fem av dem.

– Ja, Tjomsland har ju laddat ordentligt… Men min häst är normalt också en riktig kulltopp och jag vill inte byta häst med någon, men vi är inte lite mer osäkra på formen jämfört med förra året. Fast det är en otroligt fin häst och klaffar det ska vi vara med och köra om det i alla fall.

Bato Tösen tävlade barfota bak i försöket senast. Ändrar du något till finalen?

– Nej, vi provade med rycktussar i ett jobb i veckan, men jag tyckte inte vi fick det svar som jag ville så det blir fast bomull igen och barfota bak, så som hon gick i försöket.

Daniel U. Olsson, Kanal 75