Hagmyren rustar för en förstklassig tävlingsdag med kallbloden i fokus på GS75. På plats finns Jan-Olov Persson, Öystein Tjomsland – och Lars-Erik Karlsson. Bonden från Hälsingland tar återigen upp kampen med eliten.

Alla fans av kallblodstrav får sitt lystmäte vid söndagens omgång av GS75. Hagmyrens omgång är fylld av högklassiga lopp för kallbloden, fem av de sju avdelningarna avgörs för rasen och det är riktigt vassa lopp som ska avverkas med Slepiners Elitlopp och Järvsöfaks Minne som toppnummer. Båda loppen bjuder 150 000 kronor till vinnarna.

Eliten finns förstås på plats med giganterna Jan-Olov Persson och Öystein Tjomsland i spetsen. Men även Lars-Erik Karlsson. Travamatör från kallblodssportens epicentrum Järvsö. Karlsson är bonde till vardags. När vi når honom på telefon är han placerad ”raklång” på sofflocket, men ska snart ut igen för att pressa hö. Han ser fram mot söndagen på Hagmyren.

– Ja, absolut. Det passar bra för mig. Men det är mycket pengar att köra om och då kommer ju också de allra bästa, Tjomsland och Jan-Olov Persson, men de har jag ju å andra sidan mött förr…

Tvåa i både kriteriet och derbyt
Lars-Erik är långtifrån någon duvunge i sammanhanget. Han har skördat fina framgångar med sina hästar och på senare år är det kanske framför allt med Alfie och Alfa Lina som han blivit bekant för. Båda stona finns med i bataljerna på söndag. Sexåriga 6 Alfa Lina (GS75-5) går ut i Järvsöfaks Minne, ett lopp öppet för fem- och sexåringar. Alfa Lina har redan hunnit vara med i hetluften länge och slutade bland annat tvåa i både i det norska stokriteriet som stoderbyt.

– Alfa Lina tror jag allt är bra med för dagen. Jag körde henne för någon dag sen i ett jobb och allt var som vanligt. Det var ett lite tufft lopp som hon var ute i senast, men jag tycker att hon är bättre nu än vad hon någonsin varit så jag ville prova hur långt hon räckte. Det gick ju bra till den sista biten, då det fattades lite fart i henne. Förhoppningsvis finns det lite mer utveckling i hästen, det behövs lite mer ”tiger” i henne.

Hur ser du på den här uppgiften, Alfa Lina brukar kunna öppna rätt så snabbt?

– Hon lever mycket på talangen, har en bra teknik men är också skapligt startsnabb. Om jag fick välja hade jag ju gärna velat ha ledningen här men det kan väl bli lite svårt. Vi får prova en bit så får vi se var vi hamnar, rygg ledaren hade varit bra också. Eventuellt ska vi köra henne barfota bak men jag tror inte det kommer förbättra henne så mycket; vi har provat barfota runt om tidigare och det blev ingen magisk växel direkt.

En tolvåring i sitt livs form
2 Alfie (GS75-6) tillhör landets mest meriterade ston och kan utan tvekan sorteras in i facket hedersmärrar. Alfie, som hunnit bli tolv år, gör på söndag karriärens 137:e start och har tävlat på kontinuerligt sedan treåringssäsongen. Några ålderskrämpor tycks hon dock inte ha, när hon startade senast i Sjunga Bests Minne på Östersundstravet spurtade hon starkt ute i banan.

– Alfie är i sitt livs form nu. Hon gick väldigt bra till slut senast och hade jag fått rygg på Kalmar då 500, 600 meter kvar så vet fan hur det hade gått, jag tror nästan att hon hade kunnat vinna, tvåa hade vi nog varit säkert i alla fall.

Nu ska hon drabba samman med några av de bästa i klassen?

– Vi vill prova i alla fall. I och med att båda mina två flickor visat sådan form, de har båda höjt sig en klass på senaste tiden, men det är klart det blir svårt att vinna, de möter ju väldigt bra hästar. Det är väl bara Månlykke A.M som fattas nästan. Man måste ha mycket tur, säger Lars-Erik och tillägger:

– Spåret blev ju perfekt. Jag tror jag kan ta mig före Våler Nikolai och hålla emot dem alla utvändigt om jag vill, men Åsrud Vilja och Bellfaks var de jag helst ville ha rygg på och de fick bakspår…men det är en invändig resa som gäller för henne här.

Daniel U. Olsson, Kanal 75