Dubbla tillägg över sprinterdistans blev för tufft för favoriten. Mellan hästar på upploppet dök i stället jätteskrällen Skeie Lotta upp och vann kallblodsloppet i Bollnäs till 33 gånger pengarna. Madelene Johansson som tog sin första kuskseger på V75 tränar hästen med sambon Robert Wilhelmsson på Gävletravet.

– Hon kämpade hela vägen in! Det här är jättestort för oss, sa succéparet som bidrog till att en Harry Boy-spelare blev 12,8 miljoner rikare.

25 grader varmt, 5 095 i publiken och dramatik med en mix av både väntade och högst oväntade vinnare på banan. Där har ni Bollnästravets STL-trav på lördagen i komprimerad form. Inför den sista avdelningen som var bronsdivisionen återstod 245 av drygt 1,1 inlämnade system. Då klev Mats E Djuse in och chockade med enprocentaren Missing Tooma – tränad av Årjängsproffset Paw Mahony – som fick upp farten ordentligt på upploppet efter en resa i tredjeparet invändigt.

Endast två system överlevde den smällen och systemen är efter lördagen värda drygt 12,8 miljoner kronor vardera. Ett danskt och ett svenskt system slog till. Det svenska var en Harry Boy för 144 kronor inlämnat i Västernorrland.

Tidigare under dagen hade Madelene Johansson slagit till med sexåriga stoet Skeie Lotta i kallblodsloppet där landets bästa kallblodiga sto Stjärnblomster svarade för en ruggig insats som tvåa efter att ha gått hela loppet i tredjespår. Madelene Johansson stod 40 meter före favoriten med Skeie Lotta som avslutade rappt från andraparet utvändigt efter positionsbekymmer halvvarvet från mål.

– Jag kom först inte riktigt runt hästen i dödens när den galopperade men vi hittade fritt och när jag ”röck” tussarna ur öronen så avslutade hon jättebra, sa Madelene Johansson som jobbar i team med sambon Robert Wilhelmsson på Gävletravet.

– En sån här fin sommardag med mycket folk på plats. Jag är alldeles skakis…det här har vi väntat länge, sa Robert Wilhelmsson som tränar 20-talet hästar med sambon Madelene.

Testade en kupp
Det inledande loppet (klass I) vanns av Rikard N Skoglund med norsktränade S.J.’s Tribute. Skoglund serverade hästen ett lopp i rygg ledaren, klev ut i tid och körde till på upploppet till en lätt seger.

Loppet blev händelserikt med Erik Adielsson i ledningen med loppets favorit High Line Pellini. Adielsson fick utstå press redan 1100-1200 meter från mål där David Nylander tryckte på för att försöka kuppa sig till spets och överta med Sister of Mercy. Nylander hade dock inte något för det vilket ledde till trötta hästar.

En skräll blev det även i gulddivisionen – Bollnäsloppet – där favoritspelade Sister Sledge inte var som bäst precis som tränaren Daniel Redén hade varnat för i tipsen under veckan. Sister Sledge orkade inte riktigt efter att Daniel Wäjersten fått lägga några småspeeder i ledningen och vinnaren hittades i stället i andraparet utvändigt. Jorma Kontio hade hoppat in som kusk bakom Alessandro Gocciadoro-tränade Zaccaria Bar som avgjorde enkelt.

Alessandro Gocciadoro skulle ha kört hästen själv men hade fått problem med flygförbindelser under dagen.

– Vi fick ett bra lopp och det var bara att vänta till 400 kvar och köra rakt fram, sa Jorma

Rätt tips av Redén
Daniel Redén var betydligt mera inne på seger med Faeza Zet i försöket till Diamantstoet. Claes Sjöström hoppade in i stället för Örjan Kihlström som körde Hambletonian-kval i USA och satt och mös bakom det fyraåriga stoet. En välstammad sak som är helsyster till In Toto Sund och halvsyster till Diana Zet som tjänade många miljoner. Sjöström körde fram utvändigt ledaren och reglerade fältet efter behag med Faeza Zet.

– Hon börjar kanske komma i samma fack som sina syskon, sa tränare Redén.

Väljer Bergh derbyt?
Tempot var högt uppskruvat i lägsta klassen (klass II) över lång distans där favoriten Kash Keeper ödslade krafter i ledningen. Robert Bergh tackade för det från ledarryggen och körde undan genom den sista kurvan och lät Laredo Boko vinna avstannande.

– Vi får se om vi tar finalerna eller om vi är med och försöker kvala in till derbyt, sa Bergh.

Oskar J Andersson vann silverloppet i Årjäng V75 för två veckor sedan och hade redan Readly Lavec klar för finalerna. För säkerhets skull fyllde Eskilstunatränaren på med en ny seger i Bollnäs med fine femåringen som ledde sprinterloppet runt om i pampig stil efter att enkelt ha försvarat innerspåret bakom bilen.

– Jag har tussarna kvar i öronen och han hade gott om krafter kvar som det kändes, sa Oskar J Andersson som faktiskt körde ett nytt rekord med hästen, 1.11,5.

7,1 extra miljoner fanns att spela om till jackpotomgången i Bollnäs och endast två vinnande system överlevde alltså. Sju rätt på V75 delade ut 12 569 365 kronor, sex rätt 22 156 och fem rätt 546 kronor.

Se även dagens V75 resultat lördag 30 juli 2022

Mikael Wikner, Kanal 75