I förhandstipsen nämndes han nästan inte alls. I Stockholms Stora Pris blev King David kungen och knep sju år gammal karriärens penningmässigt största seger tillsammans med sin ständige jockey Oliver Wilson.

– Han är en fin gammal kämpe, sa tränaren och storloppskungen Niels Petersen vars Kick On slutade tvåa i loppet med 600 000 kronor i förstapris.

På söndagen bjöd Bro Park in till sin näst största dag för året efter Stockholm Cup-dagen som går i september. En tävlingsdag som avgjordes i snudd på högsommarvärme med Skandinaviens ledande tränare Niels Petersen som huvudrollsinnehavare med tre storloppssegrar under dagen.

Petersens Kick On vann Stockholms Stora Pris för två år sedan och var glödhet även inför årets upplaga. Kick On var dock chanslös mot stallkamraten King David som reds på chans för att spara speeden och faktiskt stod i en klass för sig. Oliver Wilson har ridit sjuåringen i 27 av 30 starter och hittade nu lucka i början av upploppet i sexhästarsfältet (!) där King David fick spelutrymme och snabbt kopplade segergrepp.

– Vi har jobbat med att han ska slappna av i löpen så att han kan använda sin speed. När han fick luckan gick det fort! Senast i Klampenborg var det mjuk bana vilket inte är till hans fördel. I dag passade banan honom och allt stämde, sa Oliver Wilson.

”Speeden främsta vapnet”
600 000 kronor var förstapriset i Stockholms Stora Pris – ett lopp King David slutade tvåa i 2019. Året innan vann King David Jockeyklubbens 2000 Guineas på Bro Park vilket gäller som sjuåringens största seger i karriären även efter söndagen.

Marc Stott tränade hästen under dennes unga år innan Niels Petersen tog över.

– Jag har bara haft honom i ett par år och tycker att det är en fin gammal kämpe som hört hemma i eliten i många år. Slappnar han av så har han sin speed som främsta vapen och det är det han vinner loppet på i dag, sa Niels Petersen om den danske hästen som tränas på Klampenborg i Danmark, ägs av Madam Fernande och är uppfödd av Stutteri Stork.

Tvåa i Stockholms Stora Pris alltså Kick On och trea fältets minst spelade Like A King med Jan-Erik Neuroth i sadeln. Övriga stort slagna.

Tre stora segrar
Niels Petersen prenumererade på storloppen på Bro Park på söndagen. Petersen-tränade Ascot Brass segrade i Bloomers’ Vase. Carloz Lopez lät fuxan gå med som tredje häst och storfavoriten lämnade enkelt konkurrenterna långt bakom sig.

Carloz Lopez satt även i segersadeln i klassikern och dagens tredje största löpning Jockeyklubbens 2000 Guineas med 415 000 kronor i förstapris för treåriga skandinaviskuppfödda hästar. Hear The Drums var starkast över de 1600 meterna på gräset – en häst ägd av Stall Trick or Treat vars gamla stjärna Bank Of Burden bland annat vann Stockholm Cup fyra gånger.

Niels Petersen deltog inte i Svenskt 1000 Guineas. I de treåriga stonas stora lopp med 581 000 kronor till vinnaren avgick Lennart Reuterskiöld Jr med segern då hans Una Matina kunde vinna enkelt som storfavorit för Jacob Johansen efter en avvaktande ritt på innerspår och fritt mellan hästar vid upploppets början helt enligt plan. Övrevoll Stutteri äger fina Una Matina.

Se även dagens V64 resultat söndag 12 juni 2022

Mikael Wikner, Kanal 75