Mikael Erikssons inför GS75 söndag 7 februari 2021


Först var det spelet som lockade. Efter en vinst på 5,4 miljoner är det i dag kärleken till hästarna och framför allt egna stoet Pappajonnys Ilse som är Mikael Erikssons fokus. På söndag debuterar dessutom ”staketkusken” i sulkyn på GS75.

– Hon är kapabel att vinna, men det är orättvist att göra henne till favorit med mig i sulkyn.

Mikael Eriksson var okänd för de flesta innan han var med i V75 Direkt i höstas. I början av november vann Pappajonnys Ilse på V75 och Mikael visade myckey känslor i tv.

I starten efter kördes Pappajohnny Ilse av Patrik Fernlund och hästen svarade för en stark insats på V75, men tränaren hade åsikter om kuskens taktik.

– Det blev ganska uppmärksammat och det var kul. Det var bara några sekunder efter loppet och jag tyckte att han skulle ha kört fram då det var ett dåligt tempo. När jag såg loppet i repris när allt hade lugnat ner sig så var det nog rätt av Patrik att köra som han gjorde. Det var flera hästar i spåren och hade han avancerat tidigt hade han nog blivit hängande i spåren. Jag tror ingen proffskusk hade gjort det bättre, Fernlund är duktig kusk och kör lite för sällan.

Nu tillhör det inte ovanligheterna att Mikael har åsikter om hur kuskarna kör.

– Jag är en riktig ”staketkusk”, det erkänner jag. Man lever sig in i loppen och det finns gott om sådana som jag med mycket åsikter och det tycker jag inte är så lustigt.

Vann 5,4 miljoner
Travet har hängt med Mikael under flera decennier och det var spelet som drog till en början.

– Jag spelade mycket och det händer att jag spelar nu också. Jag var faktiskt ensam på V54 som det hette under onsdagarna ett tag och vann 5,4 miljoner kronor. Man måste lägga ner väldigt mycket tid om man ska spela på exempelvis V75 och den tiden har jag inte längre och sedan har jag mer och mer blivit intresserad av själva hästen.

Till vardags jobbar Mikael på ABB och tränar hästen på fritiden.

– Jag bygger kontrollskåp som övervakar elnätet och sedan så är det hästen som gäller på kvällar och helger. Jag känner Jörgen Westholm väl och åker till honom ibland och kör och får hjälp både med den ena och det andra.

Några nerver inför söndagen har inte Eriksson.

– Jag har inga krav på mig alls och det får gå som det går. Jag har faktiskt bara haft körlicensen i några dagar så den är riktigt färsk, men jag har ju kört häst länge i träning. Jag väger 105 kilo och kör mitt första lopp och vi får väl se hur svårt det är, det ska bli väldigt spännande i alla fall. Jag kommer att ladda framåt från start utan att köra för fullt och när vi kommer ur första sväng så hoppas jag att det är ledigt utvändigt ledaren, eller om jag får överta ledningen, men det får jag nog inte. Att backa är som att ge upp loppet och hamnar jag mitt i fältet är det risk att vi får dra upp spurten. Ett lugnt lopp i den främre träffen vore bra och sedan får vi se hur långt det räcker.

Hur är formen på 7 Pappajonnys Ilse?

– Hon var inte riktigt fräsch senast och det var något som störde henne. Jag åkte upp till Sundsvall i slutet av december och hon blev kollad av veterinären och hästen blev behandlad och sedan har jag även varit på en koll efteråt och nu är hon fräsch. En del säger att Pappajonnys Ilse är svårkörd, men det är inget jag märker av och jag får väl se till att bevisa motsatsen.

Hur värderar du chansen?

– Hästen är bra för klassen och hon har visat sig duga på V75 och då ska hon stå sig bra här också. Nu kör jag själv och det är mycket som talar emot. Det finns risk att vi hamnar illa till. Jag vill inte vara alltför tuff med henne då tanken är att hon ska starta på V75 27 januari. Hon behöver det här loppet i kroppen och jag har inga större krav som sagt, men man vet aldrig. Jonas Gylling vann sitt första lopp han körde 17 januari i år och han är 52 år. Jag är också snart 52 år, på söndag faktiskt och en bättre födelsedagspresent än en seger är svårt att hitta.

Joakim Brundin, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.