På söndag cen 18 september 2022 avgörs Sveriges största galopplöpning Stockholm Cup på Bro Park. Hemmahoppet Espen Hill är en av de mest betrodda i jakten på förstaprisets 900 000 kronor. Hästen har varit med i Cupen två gånger tidigare – fyra i fjol och tvåa året innan.

– Han var duktig förra året men är betydligt bättre i år. Jag tror han är med och strider om det och drömmen är förstås att vinna, säger tränaren och jockeyn Madeleine Smith.

Grupp 3-löpningen Stockholm Cup är dessutom Skandinaviens största galopplöpning. På söndag rids den stora tävlingsdagen på Bro Park kryddat med flera andra fina löpningar som tillsammans med Cupen utgör Grand Slam 75. En öppen upplaga som innehåller 15 hästar och så många deltagare har det inte varit i Stockholm Cup sedan 1993. En av favoriterna är irlandsfödde 11 Hard One To Please (GS75-4), en norsktränad topptreåring som har vunnit såväl det svenska som det norska Derbyt i år. Senast på Övrevoll var han förkrossande överlägsen och vann med hela tolv längder. Nu ställs hästen inför en tuff uppgift och möter äldre och internationella konkurrenter.

Ett av de stora hemmahoppen är annars publikfavoriten 2 Espen Hill (GS75-4). Den sexårige valacken tränas och rids av Madeleine Smith och har varit med i Stockholm Cup två gånger tidigare. I fjol blev han fyra och året innan dess tvåa. I år är hästen obesegrad efter två starter och Madeleine Smiths stjärna är en av flera segerkandidater på söndag.

– 2 Espen Hill (GS75-4) har gjort två lopp i år för att komma igång och jag har varit väldigt nöjd med hästen. I fjol hade jag stora problem med virus i mitt stall och därför gick det inte så bra. Man kan bara dra ett streck över alla resultat då men i år ser man att det är betydligt bättre. Det är bara att titta på resultaten. Espen Hill var duktig fyra i Stockholm Cup i fjol men är betydligt bättre författning i år, säger Madeleine Smith.

”Är fruktansvärt jobbig innan – måste resa själv”

– Men det är ett svårt lopp att vinna och i år är det 15 hästar med. Det är mycket positioner och dagsform som avgör och man måste ha en skopa tur också. Jag vill inte säga att min häst är borta ur bilden, absolut inte. Är han frisk så tror jag att han är med och strider om det och drömmen är förstås att vinna. Men man får inget serverat på silverfat i ett så här stort lopp.

– Annars är Espen Hill fruktansvärt jobbig när man kommer till Bro Park. Han är besvärlig innan och på transporten och därför åker vi med två transporter till banan. Han får åka själv och komma in så sent som möjlig. Men när grindarna går upp så är han ganska lättnaden. Den här hästen är ingen som går i front utan har mestadels kommit bakifrån eftersom han har en bra speed till slut. Som jag sa innan så är han en helt annan häst i år, fortsätter Madeleine.

”Han är värd att vinna ett lopp nu”
Madeleine Smith, som är tränare på Bro Park, har i år tagit nio tränarsegrar på 46 starter vilket är ett helt annat facit gentemot i fjol. Förutom Espen Hill i Stockholm Cup selar hon ut ytterligare tre hästar inom Grand Slam 75. I den andra avdelningen är två av dem med i samma lopp.

– 5 Brazen Soul (GS75-2) och 8 Diamond Soul (GS75-2) är två jättefina hästar som båda har haft lite problem med sina blodvärden. Om de är friska så kommer ingen av dem att göra bort sig och det är svårt att säga vem av dem som är bäst. Om de sedan räcker för att slå Wido Neuroths häst Starlight Song vet jag inte, men helt borta ur bilden är de inte.

– 5 Redirect (GS75-5) startade i Norge för en vecka sedan och var tvåa i St Leger bakom Captain Chorus. Han var duktig då men sedan är frågan hur pass mycket det loppet sitter i benen hos hästen till den här starten. Tidigare har hästen gått allra bäst i Göteborg, även om han har gjort hyfsade insatser även på Bro Park. Jag tycker faktiskt att han är värd att vinna ett lopp nu och helt chanslös är han inte, säger Madeleine Smith.

Michael Carlsson, Kanal 75