– I.D.Got A Colt är den bästa häst jag har tränat.

På söndag när GS75 avgörs på Axevalla gör Tommy Karlstedts löfte årsdebut.

– Han är inte toppad, men tillräckligt bra i ordning för att vinna, säger Åbytränaren.

Tommy Karlstedt driver Dunevad Travcamp och när vi får en pratstund med honom sitter han i traktorn och sköter de banor som gården har tillgång till.

– Det är ett stort ansvar, men jag har ett stort intresse av det så det är ingen belastning på något sätt, det är nästan lika spännande och kul som att träna häst, säger Åbytränaren.

För dagen är det två proffs- och fyra amatörtränare som huserar på träningscampen.

– Det är fullt och det är ett härligt gäng, vi kämpar tillsammans och har kul ihop. Nyligen kom Rick Ebbinge hit och har redan kommit bra in i gänget och jag hoppas och tror på att vi ska kunna hjälpa varandra och se till att få bästa möjliga resultat.

Känns som något extra
Stall Karlstedt har medvetet legat lågt under vintern med stallets hästar. På söndag när Grand Slam 75 avgörs på Axevalla gör stallet sina första starter för året.

– Vi har inte så många hästar och har tränat på och säsongen är lång, vi känner ingen press.

En av hästarna som gör årsdebut är 2 I.D.Got A Colt (GS75-5) som Karlstedt håller högt.

– Det är den bästa häst jag har tränat. Han visade saker som treåring som jag inte har varit med om tidigare. Jag har ingen erfarenhet av att träna årgångshästar, men bakom I.D.Got A Colt så känns det som att detta är något extra.

Vad är det som gör honom så bra?

– Han har både hjärta och lungor utöver det vanliga och har även ett fint psyke.

Han är fyra år nu, hur ser planerna ut?

– Om säsongen börjar bra och hästen tar loppen rätt och utvecklas är tanken att prova kvalen till Kungapokalen. I.D.Got A Colt var inte riktigt mogen som treåring och det finns mycket växlar kvar. Han har aldrig tävlat barfota, jag har aldrig ryckt i några snören och det hoppas jag att vi ska ha tillgodo under året.

Hur är han förberedd inför årsdebuten?

– Han har fått träna mycket och tungt. Jag har även kört ett lättare banjobb och jag är nöjd med honom och han är redo även om han inte är vässad på något sätt.

Är han ett segerbud?

– Det hoppas jag. Utan att sticka ut så tycker jag att han står för klassen i det här loppet. Det som oroar mig lite är att han troligen måste tävla med brodd för första gången och det vet man aldrig hur en häst hanterar.

Du har även 10 Sweet Day (GS75-3) med dig som också gör årsdebut, hur är hennes status?

– Bra, hon har tränat på fint en längre tid och var riktigt bra i ett banjobb för ett tag sedan. Det är en fin häst som kom igång lite sent som treåring på grund av Borrelia och problem med halsen. Hon startade två gånger och visade fina kvalitéer och jag tycker att även hon ska ses med chans.

Kanal 75