Magnus Jakobsson inför GS75 söndag 26 juli 2020


På söndag den 26 juli 2020 finns det härliga extra jackpot-miljoner i potten på Åmåls Grand Slam GS75. Banans champion Magnus Jakobsson kör i fem lopp på det stora streckspelet – och rent statistiskt så kommer han att sätta dit åtminstone någon vinnare…

– Global Approval är den av mina styrningar som jag tror mest på, säger Magnus.

Färjestads Magnus Jakobsson har fina siffror som kusk (champion i Åmål och Årjäng förra året), men det kan vara värt att notera att han även brukar ha väldigt fina siffror som tränare. Förra året hade Magnus Jakobssons stall 24 i segerprocent, vilket är riktigt bra för en ganska stor rörelse (50 hästar på träningslistan).

– Vi försöker ha hästarna i ordning när vi startar, haha. Vi brukar faktiskt ha över 20 i segerprocent, tror vi har haft 25 något år också, säger Magnus (reds anm: 2016 hade stall Jakobsson 25 i segerprocent).

Under första halvan av det här året, har det dock inte varit lika ”formidabelt”.

– Nej, vi har inte riktigt haft det där flytet hittills i år. Jag tror att segerprocenten ligger på 15 procent eller något sådant nu. Men det är väl okej, så här långt.

Magnus är bland annat känd för V75-följetongen Fossens Bonus som vann lopp i parti och minut. En av de sista föreställningarna var på Momarken i fjol, då Fossens Bonus vann och ”städade av” så pass bra travare som Elitlopps-bekantingen Lionel, samt Ferrari BR.

– Fossens Bonus är tio år och pensionär nu. Han ledsnade lite på slutet, när han kände att han inte kunde rå på de som vann. Han kom tillbaka till stallet med rätt låg puls. Då vill de helt enkelt inte tävla längre och då ska de inte behöva starta för att jaga ”matlappar” i loppen, säger Magnus.

Har du någon ”ny Fossens Bonus” på gång, att synas med i de stora loppen?

– Jag har faktiskt två hästar i stallet som i alla fall är i närheten av den kapaciteten. Global Unprotected och Global Weather, båda är efter avelshingsten SJ’s Caviar. Det är riktigt bra hästar båda två, men har oturligt nog varit borta på grund av skada i runda slängar i ett helt år. Men de två hoppas jag mycket på framöver!

Global Unprotected är sex år och har tjänat drygt 620 000 kronor. Global Weather är fem år och har knappt 270 000 kronor på kontot. Men enligt Magnus finns det alltså mycket kvar att hämta.

– Den ena har varit gaffelbandskadad. Den andra har haft en sällsynt skelettinfektion, det har bara varit vila som fungerat som behandling. Men de här två hoppas jag en del på fortsättningsvis.

Och på söndag i Åmål, då det är högervarv och 800-metersbana, så hoppas Magnus på en ”Global-häst” med ett annat suffix, Global Approval.

Så här säger Magnus Jakobsson om Grand Slam 75-hästarna på söndag:
9 Dark Angel Avenue (GS75-2):

– Han har fått tunga lopp två gånger i rad och gått i ”dödens”. Han är lite skev och har lätt att slå ihop, men de två senaste gångerna har han tävlat barfota och då har det fungerat bättre. Han ska gå barfota igen på söndag, är det tänkt. Funkar han är han inte så dålig. Han är en av de som räknas i det här gänget, men från spår nio gäller det att få rätt ryggar. Med lite flyt kan han duga här.

3 Global Approval (GS75-4):

– Det är min bästa vinstchans på Grand Slam 75. Senast gick han med skor runt om, han är inte lika bra när han gör det, men då tyckte jag att banmaterialet var för grovt för någon annan balans. Men på söndag kan vi rycka bakskorna igen. Han fungerar bäst utan bakskor.

Magnus Jakobsson fortsätter:

– Det är en stabil häst och han är hygglig iväg från start. Han lär hamna i den främre träffen direkt, tror jag. Det kommer att bli en bra häst och jag tycker att han ska räknas här. Det är som sagt min bästa vinstchans på Grand Slam 75.

Magnus kör ytterligare tre hästar på GS75, som han inte tränar själv, men tre som han kört och vunnit med tidigare. Två av dem tränas av Diana Olsson. Destroyer N.O. tränas av Trond ”Bullern” Anderssen.

3 Personal Goals (GS75-5):

– Det är en skaplig häst. Han är tyvärr inte jättesnabb från början, men får han ett hyggligt lopp kan han avsluta bra. Jag har vunnit med honom i Åmål för några starter sedan, men det var i ett enklare gäng än det här.

12 Pink Diamond (GS75-6) har hamnat i ”Åmålsfällan” eller ”Åmålssäcken”:

– Ja, att vinna från spår 12 i Åmål är verkligen inte lätt. Så det är väl ingen vinstchans nu med Pink Diamond. Men det jag kan säga, är att han var väldigt bra när vi vann i Årjäng då jag körde honom senast, då hade han krafter kvar i mål. Det var i och för sig från ledningen, men han var riktigt bra då.

6 Destroyer N.O. (GS75-7):

– Det är en häst som är mer stark än snabb. Sävlig, rent ut sagt, säger Magnus.

Enligt banprogrammets uppgifter så har Jakobsson tidigare segrat med hästen, då han tävlat både med och utan skor.

– Det stämmer inte. Där han står noterad som ”barfota”, var han anmäld så den gången men det var inte tal om att starta med annat än skor runt om i loppet. Han brukar gå med skor.

Magnus Jakobsson betraktar Destroyer N.O. som en outsider i loppet.

– En av de gångerna som jag vann med honom, så backade vi oss loss. Han är nog inte ofarlig.

Robert Okpu, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.