Magnus Jakobsson inför GS75 söndag 12 januari 2020


Det är få travare som har samma ”klipp” som Fossens Bonus. Karlstadhästen med det kända steget. Magnus Jakobsson vill åt ledningen i Örebro på söndag och testar ny utrustning i Fossens Bonus 70:e start i karriären.

Karismatiske Fossens Bonus älskar att tävla barfota och har alltid gjort sina bästa lopp i ledningen. För ett par säsonger sedan sprang valacken upp i gulddivisionen och då blev det genast svårare efter många segrar i de lägre klasserna på V75. Färjestadstränaren Magnus Jakobsson är nöjd med hur hästen känns för dagen. Viljan är intakt hos tioåringen som dock haft det svårare på slutet när förutsättningarna inte varit de rätta. Fossens Bonus har inte ledsnat på att springa i ledningen som en del äldre hästar.

– Tvärtom är han ju fortfarande helt klart bäst om man kommer först med honom. Han blir mer motiverad då. Jag tycker att formen är rätt skaplig faktiskt. Det är bara så att han har haft byngliga lägen mest hela förra året, säger Magnus Jakobsson.

Örebro bjuder in till GS75-tävlingar på söndag och loppet för den högsta klassens har lagts som den sjätte avdelningen. Fossens Bonus drog ett tredjespår bakom bilen. Någon barfotadans blir det inte tal om på grund av skotvånget. Men nu är det läge att nå favoritpositionen i alla fall. Magnus Jakobsson släpper en nyhet inför loppet.

– Jag har tänkt att testa ett helstängt huvudlag på honom nu när vi äntligen har fått ett bra läge. Så att vi kan gasa lite om en säger så.

Fossens Bonus har aldrig haft ett helstängt huvudlag på sig tidigare.

– Det blir första gången någonsin. Han har ju gått med norsk gas som jag kunnat dra upp för ögonen, så någon jätteskillnad är det inte. Men jag tror nog att det ska göra en del ändå. Det är ju för att få honom riktigt på alerten ifrån början och att han är skärpt hela tiden. Förhoppningen är att jag ska kunna trycka iväg honom ordentligt, säger Färjestadstränaren om hästen som i en start på Åby 2017 försvarade sig i en 1.08,5-öppning och ändå stod till mål och vann.

Slog Lionel i somras
Även om formen inte är som för två år sedan ska det kunna duga till en framskjuten position på söndag. Kanske ända till seger. Ajlexes Cubano är startsnabb och har spåret utanför.

– Vi får se om vi klarar att hålla ute Ajlexes Cubano, för den är väldigt snabb. Men det är min också. Det är svårt att uttala sig om men chansen men den ökar ju i alla fall om vi kommer till ledningen, säger han.

I somras åkte Magnus Jakobsson ända till Momarken för att starta Fossens Bonus. Det var i juni och 2019 års enda seger bärgades i ett vardagslopp i Momarken – från ledningen. Sista rundan fick Fossens Bonus förre Prix d’Amerique-deltagaren Lionel på utsidan tillsammans med Göran Antonsen.

– Att han fortfarande kan visade han då. Enda gången han kom till ledningen förra året var ju i Momarken, och då kunde inte Lionel ta ner honom från utsidan.

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.