Jerry Riordan inför GS75 söndag 2 augusti 2020


Hur kommer det sig att en häst som är uppfödd i Belgien, har en fransk ägare och som tränas av en amerikan dyker upp på Vaggeryd-travet på söndag?

Det kan Jerry Riordan förklara. Han tror dessutom att Varenne-dottern Key Mom har goda möjligheter att segerdefilera på Grand Slam 75!

Någon kanske minns Giant Cat, den franske speedkulan som vann lopp som Oslo Grand Prix och Prix de France tillsammans med Nicolas Roussel, i början på 2000-talet?

Samme Nicolas Roussel är ägare till Key Mom, som dyker upp i Grand Slam 75 på Vaggeryd på söndag.

7 Key Mom (GS75-3) vann senast på Halmstad och är en av omgångens spikar i Vaggeryds banprogram:

– Eftersom hon är född i Belgien, så fanns det inte särskilt gott om vettiga lopp för henne i Frankrike. Tanken är att hon ska tävla i Sverige året ut och få ihop lite pengar här, hon åker nog till Frankrike vid årsskiftet. Hon kommer att stå bättre till i de franska loppen, om hon tjänar lite mer pengar först.

Får vi se Key Mom på V75 igen snart?

– Ja, kanske. Jag tror att hon passar i ”Diamantstoet”-serien på V75 och den typen av lopp. Men hon tävlar inte så bra med voltstart.

Spår sju bakom bilen på Vaggeryd på söndag!?

– Key Mom är en ganska startsnabb häst. Problemet är att hon gör sina bästa lopp bakifrån. Senast på Halmstad så avslutade hon väldigt bra.

Så Victor Rosleff som kör kommer inte ladda rejält från start?

– Kanske, om hon blir klar favorit i loppet, men det tror jag inte att hon blir. Det blir fel att lägga en speed med henne i början, i en utdragen körning om ledningen. Och det blir fel om hon hamnar i ”dödens”. Med den här hästen vore det i så fall bättre att köra för position. Och att säkra tredje par utvändigt eller till och med fjärde par utvändigt. Hon kan avsluta riktigt vasst då.

Riordan säger att Key Mom har väldigt bra form – och att han är förhoppningsfull vad gäller segermöjlighten inför loppet på Grand Slam 75.

Balansen på söndag?

– Hon tävlar så gott som alltid barfota runt om och gör så på söndag också. Hon är en naturtravare.

”Värd ett streck”
Riordan har en häst till på Grand Slam 75 i Vaggeryd, 12 Vagabond Vik i Grand Slam 75-1. En valack, som precis som Key Mom är sex år och som också har tjänat en bit över 400 000 kronor. Men Vagabond Vik har bara tre segrar på 69 starter och kommer till start med två raka nollor i raden.

– Jag tror ändå att det kan vara värt att se upp med honom nu. Min känsla är att han gynnas ganska mycket den här gången, av att det är täta starter. Och det är inte riktigt lika tufft emot nu. Jag tycker i alla fall att han kan vara värd ett streck på Grand Slam 75.

Riordan har på senare år mest förknippats med stjärntravaren Ringostarr Treb, som bland annat vann Elitloppet 2018 och Hugo Åbergs Memorial 2019.

– Han är avelshingst i Italien nu. Jag blev nästan lättad när han galopperade bort sig i Prix d’Amerique. Han skulle nog inte varit med i loppet alls. Och det var hans sätt att säga att det var dags att dra ett streck.

I år hade Jerry med Zarenne Fas i Hugo Åbergs Memorial tidigare i veckan, en häst som har tjänat drygt 4,7 miljoner kronor. Och som är på väg att växa in i den äldre eliten. Men som blev oplacerad den här gången på 1.10,3.

– Vinnaren Double Exposure var väldigt bra, men jag blev även imponerad av fyraåringen Ecurie D. som kom fyra. Jag tror att Ecurie D. hade varit tvåa om han inte haft Vitruvio i vägen. Det var oerhört starkt gjort!

Ska Zarenne Fas bli nästa Riordan-häst i eliten?

– Aetos Kronos kommer ju underifrån också. Det finns alltid nya stjärnor att hoppas på!

Robert Okpu, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.