Björn Karlsson inför GS75 söndag 9 december 2018

Björn Karlsson har en mycket spännande helg framför sig. På söndag startar framtidshoppet Backegubben som stor favorit i GS75.

– Kanonerna ska luftas! säger Solängettränaren.

”Travar så att nackhåren reser sig”
Nioårige Tangen Haap är fortfarande den starkast lysande stjärnan i stallet men det kommer nya förmågor underifrån. På söndag gör Björn Karlsson den 42 mil långa resan från gården i Moliden utanför Örnsköldsvik till Boden med en häst som kan bli hans nästa stora affischnamn. Backegubben (GS75-3) har så här långt vunnit 6 av 13 starter.

– Det har hela tiden känts att han är en väldigt stor begåvning och därför är han också väldigt lugnt tagen, för att jag vill ha honom i så många år som möjligt. Han har våldsamma cylindrar och visar bättre kvalitéer än vad Tangen Haap gjorde i början av sin karriär. Lungkapaciteten är otrolig, det går inte att få honom trött, och han travar så att nackhåren reser sig när man släpper av honom. Om han sedan har guldskallen som krävs för att ta sig hela vägen till toppen får vi se men han har teknik och styrka som jag aldrig har känt i någon häst tidigare, säger Björn Karlsson.

Med ett sådant omdöme från tränaren är det svårt att ifrågasätta att Backegubben är rankad etta i banprogrammet. Men man undrar varför fyraåringen inte har startat sedan 20 september?

– Han har gått in i vinterträning efter segern senast men eftersom han blev så skruvad och överpeppad när han var borta länge mellan tre- och fyraåringssäsongen har jag ändrat taktik. Han ska starta ungefär en gång i månaden. Nu har det blivit 2,5 månader ändå beroende på att det bara har funnits lopp över 1 600 meter med bilstart. Jag har anmält med spårförbehåll och eftersom han har fått dåliga spår varje gång har det inte blivit någon start.

Att hingsten på grund av det långa uppehållet ska uppträda lika ”skruvat” som vid galopperna i årets första starter tror inte Björn Karlsson.

– Nej då! Vi har ändrat lite rutiner och släppte ut en valack i hagen med honom, och sedan han fick en kompis i hagen har han blivit helt perfekt.

Ska vara storfavorit
Perfekt ser även loppet i Boden ut för Backegubben. Från innerspår på startvolten kommer han bli en flitigt anlitad GS75-spik.

– Han står väldigt bra till och jag tycker själv att han ska vara storfavorit även om han inte är tempojobbad eller så. Ska något fälla honom är det väl att han är fyra år och bara har gjort 13 starter. Men jag tycker att han uppträder stabilt och de äldre som varit kvar i klassen i några år brukar ha svårt att rå på unghästar som är på väg uppåt.

Det vankas vinterbana i Boden och det tycker Björn Karlsson är bra så att han får testa sin häst på isen inför en V75-start i Umeå på juldagen.

– Eftersom det har varit så milt är det ingen som har tränat på isbrodd här uppe så det är lika för alla och ingen fördel för någon. Men känslan är att det kommer funka bra för Backegubben.

Hårdare spelad i förra mötet
Tuffaste motståndaren för Backegubben kan vara hans ett år äldre stallkamrat Åstas Marcus. Han startar med 20 meters tillägg, precis som han gjorde i finalen av Greivins Minne där han faktiskt var hårdare spelad än Backegubben.

– Han gick väldigt bra efter galopp den gången men efter det blev han väldigt stressad och het. När Erik (Adielsson) körde honom näst senast kvävde han sig och ”kvällade in” och det var likadant när jag körde gången efter. Så vi vidtog lite åtgärder, ändrade foder och tog bort allt havre för att han skulle bli lugnare. Jag är nöjd med honom nu men inte heller han är tempojobbad och förberedd för stordåd. Han besitter fint kunnande men jag tror inte att han kan slå Backegubben om inte Backegubben gör bort sig. ”Gubben” är en mycket starkare och rejälare häst när det handlar om 2 140 meter. ”Marcus” kommer gå med fast huva den här gången för att bli mer foglig. Han har gått med ryckhuva tidigare men det händer inte mycket när man drar den om man har varit hetsig och redan bränt alla krafter.

Ola Johansson, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.