Åke Lindblom inför GS75 söndag 24 november 2019


Åke Lindblom erbjöds ta över hästen som inte hade startat på ett år. Det här var i oktober. I november debuterade Cuarto Käbb i den nya regin och var positiv som tvåa.

– Han var ju ruggigt bra direkt och det borde vara bra chans till första segern hos mig på söndag, säger Lindblom inför Grand Slam-omgången i Eskilstuna.

Åke Lindblom har haft fin form på stallet på slutet och blir påpassad med ett par av stallets hästar i lördagens V75-omgång i Malmö. Dagen efter är det Grand Slam 75-tävlingar i Eskilstuna. Han har fyra hästar till start då, varav två är med på söndagens stora streckspel.

Att Örebrotränaren gillar hästar efter avelshingsten Love You är allmänt känt. Kanske var det därför tränaren, uppfödaren och ägaren till Cuarto Käbb ville prova hästen hos just Lindblom.

– Nja, haha, det vet jag väl inte. Sanningen är att hästen inte hade fungerat på ett år och de ville prova något. Jag fick en månad på mig och det verkar som om det kommer att funka, säger Åke Lindblom.

Cuarto Käbb hade inte startat sedan i november förra året då han provades i ett V64-lopp på hemmabanan Örebrotravet i förra veckan. Efter en månad i den nya regin var Cuarto Käbb tävlingssugen och fullföljde fint som tvåa bakom finske Mas Capacity. Lindblom satt i kön och drog i högertömmen på den sista bortre långsidan. Sättet som sjuåringen fullföljde bakom den överlägsne ledarhästen smakade mer.

– Han var ju ruggigt bra. Vi hade bakspår men hamnade hyggligt på det. Sedan blev jag tvungen att börja massera 700 kvar och då gick han fruktansvärt starkt ända in i mål tycker jag, dessutom på en bra tid.

Cuarto Käbb, sju år med åtta segrar på 30 starter, har gjort sig känd som en stark och rejäl häst. Varför det inte blivit några starter under hela 2019 har den nye tränaren ingen närmare förklaring på.

– Han har inte fungerar bara. Ägarna var här med hästen och jag provkörde. Eftersom hästen kändes fin godkände jag att skulle träna ett tag och sedan skulle vi se. Vad vi har gjort? Nej, det var inga större fel utan vi har masserat hästen och tränat på bara.

Förstod du att han skulle göra bra ifrån sig direkt?

– Jag hade väl det på känn. Han har blivit bättre och bättre ju mer han har tränat hos oss.

Vad säger du om uppgiften med 20 meters tillägg i GS75-2 på söndag?

– En toppchans kanske är tokigt att säga eftersom jag inte sett så mycket av motståndet. Men det måste ju vara en bra chans i varje fall. Spåret är ju bra. Fast spår har nog ingen större betydelse heller baserat på vad jag känt av honom. Han är snäll och fin, pullar inte och bökar inte i loppen. En jättefin tävlingshäst. Nu får han gå bakifrån och svepa till dom och vi måste vara ganska optimistiska.

Athos Race startar i den sista avdelningen av Grand Slam 75. Sjuåringen var jättebra i fjol med fem segrar och 440 000 kronor intjänat. Ingen seger på åtta starter i år?

– Nej, det har krånglat väldigt mycket med honom. Väldigt mycket. Vi har behandlat honom och provat lite olika saker men det har inte riktigt fungerat. Efter en behandling i hans framknän funkade det rätt så bra i den senaste starten tyckte jag. Nu har han fått träffa veterinären igen och efter det känns han fantastiskt fin i jobben!

I fjol var han tvåa i trekilometersloppet Walter Lundbergs Memorial. Så söndagens 2640 meter bör väl passa väldigt bra?

– Det är bra. Skulle han funka som i ”fornstora dagar” är han ju farlig för vilken häst som helst. Tävling är en sak men i träning känns han som när han var som bäst i alla fall. Han går barfota bak igen.

Om du jämför chansen med din andra häst Cuarto Käbb på söndag. Bättre eller sämre?

– Jag vet inte riktigt. Han är ju otrolig när han fungerar. Minns ett lopp han vann på Solvalla då han hade galopperat stort i starten och var sist in på upploppet men blåste bara förbi dem. Så de andra ska kanske inte känna sig allt för säkra den här gången…

Mikael Wikner, Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.