Red Cactus vann Svenskt Derby 2019


Bästa hästen och en perfekt ritt. Därför vann Red Cactus och Eduardo Pedroza Svenskt Derby 2019.

– En riktigt fin häst och jag har haft en vecka som är helt otrolig, sa ”Eddie” Pedroza efter sin andra Derbyseger på en vecka.

Förra söndagen vann han det tyska derbyt och nu alltså det svenska. Pedroza red favoriten invändigt, fick luckan perfekt över upploppet och sista 100 metrarna var det bara en häst på banan.

– Jag var lite orolig ett tag, men luckan kom perfekt i sista kurvan.

För tränaren Bent Olsen och ägaren Lone Kaj- Nielsen var det den första segern i svenskt Derby och Lone var märkbart tagen efter vinsten.

– Det är fantastiskt. Vi åkte till Doncaster för att köpa en häst och Bent såg ut en. Vi köpte den och firade med att äta middag på en restaurang som hette Western Cactus, sa Lone.

Just det restaurangbesöket flöt upp i minnet på Lone när hon kom hem, tänkte att Cactus skulle bli ett bra namn på en häst och slog upp kaktusar i en bok.

– Jag såg en fantastisk kaktus med en röd blomma så där hade jag namnet.

Och namnet är synnerligen passande på en fux som verkligen kan sticka.

”En obeskrivlig känsla”
Bent Olsen kände givetvis stolthet efter sin stora seger.

– Det är en obeskrivlig känsla, speciellt när man vet vilket stort arbete som ligger bakom.

Arbetet med den här Derbysegern började redan där i Doncaster. Det var helt enkelt så att Lone och Bent skulle köpa en häst för det svenska derbyt. Och det lyckades. Framöver kan det bli någon start till, men Bent är inne på att starta sparsamt och istället sikta på en ny vinter i Dubai.

Ny uppvisning av I Kirk – ”Är som en Ferrari”
I Kirk, svensk galoppsports stora stjärna, imponerade också stort när han vann Zawawi Cup. Skandinaviens bästa sprinter tog seger nummer tolv på 14 starter på Jägersro.

– Han är som en Ferrari. Maximum power, minimum weight. Sen är han ju röd också, sa tränaren Susanne Berneklint.

I Kirk var snabbast ut ur boxarna, rycket kom i början av upploppet och sedan var det över.

– Det var jättecool, en bra upplevelse, sa vikarierande jockeyn Oliver Wilson. Han var ju stor favorit, så visst var det lite nervigt. Men hästen visste om hur stor favorit han var.

Planen för I Kirk ligger fast. Det här var den sista starten för säsongen i Sverige. Sen är tanken att han ska gå till Dubai över vintern.

Även hemmatränaren Lennart Reuterskiöld Jr hade en bra dag; Dubbelseger i Malmö Stads Pris (Plantstepsdream före Hot Chocolate) och seger i Derby Day Summer Cup (Gold Tyranny) samt en rad fina placeringar.

Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

2 Comments

 1. Varför trav när det är galopp?

  Post a Reply
  • Hej Lars,

   Denna nyhet är sorterad under galoppnyheter och vi har och kommer även fortsätta att lägga in dessa nyheter framöver. Galopp som t.ex. idag genomsyrade hela GS75-omgången från Jägersro blir för stor del för att negligera så vi väljer att rapportera även dessa trots att det inte handlar om trav. Monté är trav i gången förvisso, men ingen favorit för oss – var drar vi gränsen?

   Post a Reply

Submit a Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.