Global Deadline var väldigt liten i konkurrensen hemma i Sverige. I Estland är hon lite av en drottning med tolv segrar i år på landets enda travbana i Tallinn – däribland det estländska kriteriet i september.

– Nivån är en helt annan i Estland men visst har hon gjort det bra, säger Solvallatränaren Jevgeni Ivanov.

Jevgeni Ivanov hyr in sig på Stall Tillys gamla anläggning i Almunge strax norr om Stockholm och delar sin tid mellan Sverige och Estland. 2012 blev han licensierad Solvallatränare men har fortsatt att tävla och träna unghästar i hemlandet Estland. Jevgeni Ivanov är regerande landschampion i hemlandet sedan flera år.

– Det var tolfte året jag blev bästa tränare i år. Jag provar konkurrensen hela tiden i Sverige men det är ett elitland inom travet, så här behöver du verkligen vara både bra som tränare och ha bra hästar, säger Jevgeni Ivanov.

Så här i slutet av året slåss fyra hästar om titeln segerrikast i Sverige. Stjärnblomster, Francesco Zet, Karat River och Ruger har nio segrar vardera. På svenska banor. Om utlandsstarter räknats vore treåriga svenskfödda stoet Global Deadline redan klar. Hon har tolv segrar i Estland i år.

I september vann hon det estländska kriteriet med motsvarande 41 000 kronor i förstapris. Att konkurrensen är en annan än i Sverige skvallrar segertiden om: 1.20,4 över 2640 meter auto.

– När hon kommer till Sverige igen blir det inte lätt för henne att fortsätta vinna. Men hon ska få prova i Sverige igen. Vi planerar att starta henne i januari och februari. Hon ska få prova bland fyraåringarna och visar hon sig duga i konkurrensen kanske vi kommer att starta i Margareta-loppet (Margaretas Tidiga Unghästserie) i februari där det är bra prispengar, säger Jevgeni Ivanov.

Andraplatsen ett otursfall
Sista starten för i år slutade med seger. Hippodromen i Tallinn tävlar företrädesvis lördagar och lördagen 3 december vann hon igen. Från juni till december har stoet bara förlorar ett lopp.

– Hon ledde med kanske 20 meter på upploppet men tvärstannade då hon blev rädd för fotografer på innerplan och jag föll nästan ur sulkyn. Men hon kom igång igen och var först tio meter efter mål igen, säger han.

Global Deadlines rekord 1.15,5 sattes på Solvalla i mars i år. I april fick hon byta land för ett tag och då började också framgångarna komma. Samtliga tolv segrar och andraplatserna som är två till antalet har kommit i Estland på 30 starter i karriären.

Mikael Wikner, Kanal 75