Stig H Johansson, 78, lämnade in licensen vid årsskiftet och har slutat som travtränare. I samband med V75 på Solvalla hyllades legendaren unisont av tusentals personer när han avtackades.

– Folk ser ut att vara glada för att jag står här. Jag har levt med det här livet sedan jag var liten, sa Stig H som var rörd och njöt av den stora uppståndelsen.

Lördagens V75 inleddes med ”Stig H Johanssons avtackningslopp” och innan dess hyllades den största av alla inom svensk travsport av massor av folk som hade tagit sig ut på publikplatserna. Stig H har många gånger under sin karriär blivit hyllad just framför E-läktaren på Solvalla och nu blev cirkeln sluten. Tusentals personer slöt upp och skandaderade ”Stig H, Stig H”, precis som när han tog sin sjätte och sista elitloppsseger med Victory Tilly år 2000.

Ingen har vunnit så många elitlopp som ”Mäster” och totalt blev det sex segrar som tränare och kusk i trav-Sveriges största lopp. Han har även vunnit Svenskt Travderby sju gånger, Prix d’Amerique och massor av andra stora lopp både i Sverige och internationellt.

Stig H Johansson tog sin första seger 1963 med Zabrina på Hagmyren och den sista på Solvalla 2006 med Michelangelo Ås. Totalt blev det 6224 segrar som kusk och över 8000 segrar som tränare. Totalt har Stig H:s hästar sprungit in närmare en miljard kronor under hans sagolika karriär. Han tog hela 29 kuskchampionat på Solvalla och allsvensk champion nio gånger. År 2008 valdes Stig H in i travets Hall Of Fame och nu har en epok nått sitt slut i och med att han inte valde att förnya sin licens vid årsskiftet.

”Han är större än sina meriter – enorm betydelse”
Bland otaliga stjärnhästar som han har tränat kan bland annat nämnas Victory Tilly (den bästa häst Stig H har tränat och kört någon gång har han sagt), Queen L., Peace Corps, The Onion, Big Elma, Grain, Duke Iran och många, många fler. På plats på Solvalla för att hylla Stig H Johansson fanns flera av landets styrande i svensk travsport.

– Hans betydelse har varit helt enorm. Inte bara genom otroliga framgångar utan även för att han har företrätt travsporten på ett sånt sätt som har nått ut till många utanför travsporten. Han har varit så enormt uthållig, målmedveten och fokuserad, sa Maria Croon, VD för Svensk Travsport.

– Innan jag åkte hit till Solvalla försökte jag slå upp nåt bra superlativ i svenska akademins ordlista, men det finns inga såna ord när det gäller vad han har betytt för svensk travsport och för ett spelbolag. Det går inte att sätta ord på, sa Hasse Lord Skarplöth, VD på ATG.

– Han är större än sina meriter. Det här är en stor dag, sa Remy Nilson, tidigare VD på ATG som var med vid avtackningen.

Kanal 75