Galoppstall isolerat i väntan på provsvar om covid-19


Söndagens V64 från Bro Park fick ställas in sedan en person i anslutning till banan testats positivt för covid-19. Besked om nästa veckas tävlingar väntas på måndagen.

– Vi vill säkerställa att det inte finns någon smittspridning på stallbacken, säger Svensk Galopps sportchef Dennis Madsen.

Till skillnad från majoriteten av landets travbanor så är nybyggda Bro Park även en fullskalig träningsanläggning som inhyser flera av landets mest framgångsrika galoppstall.

Det innebär att det under vardagarna figurerar betydligt fler människor och hästar på området, jämfört med huvudstadens andra stora hästsportanläggning Solvalla.

Dennis Madsen börjar med att förklara bakgrunden till varför söndagens tävlingar inte kunde genomföras:

– I ett av stallarna som ligger utanför själva tävlingsområdet på Bro Park så har en person insjuknat i covid-19. Personen i fråga mår bra idag, men det är för tidigt att säga om fler har blivit smittade. Vi tar såklart situationen på största allvar och det berörda stallet har isolerats.

– Vi har uppmanat alla som varit i kontakt med den insjuknade personen att isolera sig, men också att testa sig. Vi vill säkerställa att det inte finns någon smittspridning på stallbacken. Fram till vi har fått testsvaren på dessa personer så ställer vi in dagens tävlingar.

Var det ett svårt beslut?

– Nej, det är alltid en process man måste igenom, men slutligen var det helt givet eftersom vi insåg att det kunde finnas spridning utanför det stallet. Därför börjar vi med att testa den handfull personer som det gällde och förhoppningsvis kan vi få negativa svar.

Hur ser planerna ut inför tävlingsdagen kommande söndag?

– Det är för tidigt att säga. Knäckfrågan är hur det går med testerna från det här stallet. Skulle alla tester falla negativt ut så går vi tillbaka till samma riskläge som vi varit i innan och då skulle vi kunna tävla eftersom vi i så fall inte befinner oss i en situation där det finns någon smittspridning. Innan svaren har kommit så avvaktar vi med att ta något beslut, berättar Dennis Madsen.

Hoppas få provsvar under söndagskvällen
Svensk Galopp skriver vidare på sin hemsida att man flyttat fram anmälningarna till söndagens tävlingar från måndag till tisdag.

Man hoppas få in alla provsvar under söndagskvällen och räknar med att kunna ta beslut om fortsättningen under måndagen. Vidare skriver man att den inställda tävlingsdagen ”kommer att genomföras så snart som möjligt”.

Kanal 75

Author: SverigeTravet

SverigeTravet är en sajt för alla med målet att bli en vinnare.

Share This Post On

Submit a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Information rörande vår resultatservice tillhandahålls enligt samarbetsavtal med ATG. Samtliga rättigheter tillhör ATG. Inga bilder, texter eller sammanställd information, eller utdrag därav, får användas för kommersiellt bruk eller i övrigt i strid mot reglerna i lag (1960:729) om upphovsrätt.