Överlägsen i uttagningsloppet. Flopp i finalen. På lördag den 5 november 2022 jagar Nugget Zon revansch för missen i Europaderbyt när han går ut i Axel Jensens Minneslöp i Oslo.

Det är Bjerke i den norska huvudstaden som står värd för helgens V75. Bland flera högklassiga lopp är Axel Jensens Minneslöp för fyraåringar russinet i kakan. De svenska färgerna försvaras av Halmstadhästen Nugget Zon (V75-6), som imponerade när han i sin näst senaste start närmast utklassade motståndet i ett uttagningslopp till Europaderbyt på Solvalla. Men i finalen på Vincennes i Paris presterade han inte alls på samma nivå.

– Både jag och Örjan (Kihlström) tyckte faktiskt att han kändes ännu bättre nere i Paris, men det var en lång och väldigt annorlunda resa för honom. Det blev övernattning på båten och sedan även två övernattningar i Paris. Alternativet var att åka ner väldigt tight med honom och det kändes inte heller bra. Med facit i hand hade vi behövt åka ner mycket tidigare, säger hingstens tränare Marcus Lindgren i podden V75 – lördag hela veckan.

Nugget Zon skar mållinjen som åtta och fick lottlös återvända hem till Sverige. Frågan är var på formkurvan han står inför helgens start.

– Han är absolut inte som han var på Vincennes, för där hade han bränt krutet redan 600-700 kvar och normalt sett bollar han med de hästarna han mötte den dagen, för de var inte bra, och han fick stryk av flera hästar som han visade att han var 20-30 meter bättre än bara någon vecka innan. Men jag tror inte att man ska tänka att han är lika bra som på Valla gången innan heller, för det var första gången någonsin som jag hade vässat honom inför ett lopp.

Rycker skorna och kör själv
Nugget Zon brukar tävla utan skor på bakhovarna. Den här gången är planen att även plocka bort framskorna för första gången i karriären.

– Sedan han kom tillbaka efter att han vart sjuk har han inte varit ”rullig” över huvud taget så det har varit på tapeten ända sedan han gjorde comeback, säger Marcus Lindgren, som väljer att själv svinga sig upp i vagnen den här gången.

– Jag brukar tänka att jag sätter upp den kusk som jag tror kan göra det bästa för hästen både kort- och långsiktigt just den dagen. Därför kör jag normalt sett inte hästarna i de större loppen, för då är det bättre att sätta upp en lättare och mer hungrig catchdriver. Men Nugget Zon är väldigt speciell och vi har fått väldigt bra kontakt, så jag känner inte att det skulle kunna bli bättre av att någon annan kör, utan snarare tvärtom.

Förstapriset i Axel Jensens Minneslöp uppgår till 300 000 kronor. Vinner han är det den största segercheck som Nugget Zon har lagt beslag på, och hans tränare och kusk är optimistisk.

– Hästen har visat att vi kommer väldigt bra överens, han kan öppna jättesnabbt och han kan avsluta snabbt när vi kör ihop. Är han bara i ordning tycker jag att han ska räknas.

Kanal 75