På nyårsafton ska miljonerna fördelas i årets sista multijackpot på V75. André Eklundhs Kövras Joker är en tänkbar spik på Axevalla.

– Han måste ha en bra chans. Han har en jättebra uppgift på papperet, säger tränaren.

Sista etappen av V75 Winter Burst med en multijackpot att spela om avgörs traditionsenligt på Axevalla. Banan med landets längsta upplopp brukar vara mycket utslagsgivande och omgångarna brukar innehålla en hel del överraskningar.

Någon större skräll är det inte om André Eklundhs Kövras Joker vinner V75-5. Hästen har mycket passande förutsättningar och körs av Björn Goop då Eklundh kör Theycallmesixten som han deläger.

– Han är startsnabb och trivs över distansen och allt har varit väl efter senast då han gjorde ett riktigt bra lopp, berättar Eklundh i podcasten V75 – lördag hela veckan.

Snabb och stark
Kövras Joker kommer med två raka segrar och har ett bra spår över passande distans.

– Det ser bra ut. Han är rätt bra över medeldistans och det är en ganska stark häst, men så är han snabb också. Han kan nog springa fort och skulle han nå ledningen får dom vara bra för att slå honom. Han står sig nog rätt så bra över Axevallas långa upplopp även om han får lägga en speed från början.

Han har inte startat på ett tag, varför?

– Vi bestämde efter segern på Åby att vi tar sikte på detta lopp. Han har tränat helt normalt. Det är ingen häst man vässar. Det är en häst som kräver sina rutiner och kan vara lite stressad.

Han har tävlat mycket barfota, nu blir det skor, hur hanterar han det?

– Vi har kört mycket barfota med honom, men som häst tycker jag inte att det känns som en ”jättebarfotahäst” och jag tycker inte att jag fått någon jättekick av att köra barfota. För honom är det nog inte något stort minus.

Hur startsnabb är han?

– Han är snabb, kanske inte lika snabb som Star Advisor Joli, men nästan. Han spetsade på Åmål från spår 1 och hästarna utanför tar inte en längd på honom.

Hur är chansen om han missar ledningen?

– Då blir det helt annorlunda. Jag tror att han har vunnit alla sina lopp från ledningen.

Hur mycket tror du på honom?

– Kövras Joker måste ha en bra chans. Han har en jättebra uppgift på papperet.

André Eklundhs egen uppsittning har också toppform.

– Theycallmesixten var jättebra på Färjestad när han var tvåa på V75. I starten efter hade han en infektion i kroppen. Jag gav honom en träningsperiod efter det och han var väl förberedd inför starten på Axevalla senast och han var fin. Jag hoppas att han kommer att vara lika bra som på Färjestad. Han kommer att tävla i en amerikansk vagn för första gången.

Hur ska han kunna slå Kövras Joker?

– Det är om Kövras Joker underpresterar eller det blir för tuff körning, då är Theycallmesixten snabb över ett upplopp och får ses som en outsider i så fall.

Joakim Brundin, Kanal 75