Det flyter på bra för Henrik Svensson. På lördag den 29 oktober 2022 kör han två hästar på V75 med segerchans.

– Jag har en bra känsla med Global Crusader, säger Bergsåkerstränaren.

När Henrik Svensson summerar det här året så kan han göra det med ett leende på läpparna. Han har haft sitt bästa år på mycket länge. Både som tränare och som kusk. Han vinner nästan vart femte lopp han kör och ofta är det med hästar som inte är speciellt betrodda.

– Det har flutit på bra även om jag inte vunnit så många lopp den senaste tiden, men samtidigt inte kört så väldigt mycket heller. Det flyter på bra och även hästarna som jag tränar själv går bra och jag är nöjd med året så här långt och hoppas att det fortsätter så, säger Henrik Svensson.

I takt med framgångarna har också hästägare fått upp ögonen för Bergsåkertränaren som fyllt på stallet med en del nya hästar och just för tillfället tränar han 27 stycken.

– Det har ju gått ganska bra under en länge tid och det har gjort att vi fått in lite nya hästar och jag har märkt att det verkligen hänt någonting från ägarhåll efter framgångarna och det är bara att hoppas det håller i sig. En del av hästarna jag fått in har lite pengar på sig i förhållande till sin kapacitet och jag hoppas att de kan visa det framöver.

Har visat att de duger på V75
Henrik Svensson har några hästar som håller V75-klass, men marginalerna har inte varit på deras sida och det kunde lika väl varit tre segrar, nu har det blivit tre andraplatser.

– Det har varit surt att förlora med så liten marginal som det varit. Samtidigt har hästarna visat att de duger och segrarna kommer förr eller senast.

Det kan vara dags nu på lördag när V75 avgörs på Romme. 6 Global Crusader (V75-6) har kommer med fyra raka segrar och har aldrig varit bättre.

– Det är en riktigt bra häst. Han visar inte så mycket i träningen och det var bara kort tid innan första starten som det började hända saker med honom. Han vann debuten på en 1.15-tid och var riktigt bra. Då förstod jag att det är en mycket bra häst som skiljer på träning och tävling.

Vad är hans främsta egenskaper?

– Det är väl att han är väldigt allround, både snabb och stark.

Hur ser du på loppet den här gången?

– Först trodde jag att det var autostart och var inte nöjd med spåret, men bara några sekunder senare så slog det mig att det var voltstart och då blev jag väldigt nöjd. Global Crusader är snabb från start och jag siktar på ledningen. Han är väldigt bra när han har en häst på utsidan. Han kan springa lite på tomgång och vara lite väl trög ibland. Det blev ett onödigt bra lopp för vår del, men jag har en bra häst och jag har en bra känsla när jag kör ut med honom och tror på en bra chans. Jag kommer inte att göra några ändringar.

Du har firat fina framgångar bakom 1 Huddlestone (V75-7) som också haft tur i spårlottningen. Eller hur ser du på utgångsläget?

– Innerspåret är perfekt för honom. Han är rapp från början och har tagit ledningen från det här spåret tidigare. Hur jag lägger upp taktiken får jag se. Detta lopp blev också väldigt bra. Huddlestone var inte bra näst senast och fick ta igen sig och behandlades av veterinär. Det hade jag i bakhuvudet senast och körde snällt med honom och han hade full fart över mål. Jag känner mig inte slagen på förhand med honom om vi har lite klaff på vägen.

Joakim Brundin, Kanal 75