Don Viking har seglat upp som ett av landets två-tre bästa svenskfödda kallblod. Den gamle trashanken mår prima sedan några år och 13 år gammal kan ”Vikingen” återigen vinna V75 – den här gången på nyårsdagen i Bollnäs.

– Jag tycker att han är en av två som kan vinna loppet, resonerar Stefan Dellbro, hästens tränare och travtippare till professionen.

När kavalkaden med V75 rundas av med multijackpoten på Axevalla på nyårsaftonen står det inte på länge innan det är dags för stortävlingar igen i Sverige. På nyårsdagen slår Bollnästravet upp portarna för en ordinarie omgång V75 med första start klockan 16.20.

Ett par av loppen är vikta för kallblod. I V75-2 gör några rutinerade kämpar upp i ett lopp där hästarna med över 1,6 miljoner kronor intjänat inleder från 20 meters tillägg. Don Viking sattes i amatörtränaren Stefan Dellbros träning 2018 och har de tre senaste åren tjänat i snitt 600 000-700 000 kronor varje säsong.

Vikingen är landets montékung på kallblodssidan med dubbla segrar i Monté-SM tillsammans med Lena Fritz. I ”riktiga” SM har Don Viking de senaste åren slutat tvåa och trea bakom dominanten Månlykke A.M.

Stefan Dellbro har fått frågan förr och får den igen. Vilken disciplin är egentligen nummer ett för hästen, trav under sadel eller sulkytrav?

– Det är väl att motståndet är sämre i montén. Men kanske är någon procent bättre i monté också. Det känns som att han delvis får ett annat steg under sadel men framför allt blir han kaxigare när han känner att han rår på motståndet. Han tillhör ju de fem bästa i landet och i monté behöver han inte möta någon häst som ens är på tiobästalistan. Så det är stor skillnad motståndsmässigt, säger Stefan Dellbro.

Problem med frusna ledningar
Amatören med licensen knuten till Umåker bor i Långed i Nordmalings kommun, fyra mil söder om Umeå. När vi ringer på måndagen under årets sista vecka har Dellbro varit uppe sedan klockan fem på morgonen för att ordna med vattentillgången. Temperaturen har pendlat mellan 15-20 minusgrader de senaste dygnen.

– Nu har vi fått igång vattnet igen i byn efter att ha varit utan vatten i två dygn. Jag har fått hämta kallvatten från bygdegården till hästarna i omgångar men nu är det slut med det i alla fall, säger Stefan Dellbro.

Don Viking går bra sommartid men den kalla årstiden gynnar din häst har du sagt. Kan vintern med brodd under skorna vara den där lilla extra plusfaktorn som gör att det blir seger på nyårsdagen – 5 Grisle Odin G.L. har ju slagit Vikingen i starterna på slutet?

– Jo, han är bra men samtidigt kände vi ju på honom i förra starten då min fick göra grovjobbet med Öystein Tjomslands häst bakom oss hela vägen. Jag vill helst se de omvända positionerna på lördag. Don Viking är bäst i ryggar och ska inte gå i ledning och framför allt inte i dödens.

Du jobbar åt tipsföretaget Travtjänsten och livnär dig på analyser. Hur rankar du loppet?

– Jag måste väl ranka Grisle Odin som etta i och med att han har slagit min två gånger på raken. Men Don Viking är en av två som kan vinna tycker jag. Jag tycker att han är minst lika bra som 9 Björs Frej. 6 Philip Ess har ju Don Viking slagit från dödens och över medeldistans slår han ju i alla fall den alla dagar i veckan.

Vad säger du om spårlottningen?

– Det blev intressant nu när Grisle Odin fick innerspår då hästen inte är startsnabb. Det är Tjomslands häst att slå, så den får gärna vara kvar på innerspåret om ni frågar mig. Eller så får Ulf Ohlsson backa från start och börja som sista häst.

Tre gaffelbandsskador har stoppat Don Viking tidigare i karriären men du har verkligen blåst nytt liv i hästen som alltså är 13 år. Har du aldrig varit orolig?

– Hela tiden egentligen låt säga de första tio starterna. Men det är otroligt att han på ålderns höst börjat hålla ihop och blivit så fantastiskt bra. För han har ju utvecklats för varje säsong. Han är jämnheten själv och mår bra och har förmodligen ett par säsonger till med liknande resultat i sig framöver också.

Hur ser dagarna ut för er fram till lördag?

– Han har gått varannan till var tredje dag i backen i byn sedan förra starten och han ska väl gå lite lugnare turer där bara. Det blir väl tisdag och torsdag som han kommer att få röra på sig den här veckan. Vikingen går alltid i lag med en träningspolare som ju också är med på V75. I det andra kallblodsloppet. 4 Rote Lin (V75-4) tränas av min särbo Josefin Olofsson och Mats E Djuse kör den också. Ett väldigt kapabelt sto som är formstark och har svarat för några våldsamt bra lopp. Djuse tycker att hästen varit jäkligt bra, och fysiskt matchar hon Vikingen i backjobben. Det är väl mer mellan öronen hon är ojämn. Rote Lin vill för mycket och har lätt för att galoppera, slutar Stefan Dellbro.

En dubbelseger på V75 på gång för den lilla byn Långed i Västerbotten?

Mikael Wikner, Kanal 75