Han satt instängd i det längsta i rygg på ledande Arch Lane. Men när luckan kom 50 meter kvar så formligen exploderade Tale of Jacks och speedade förbi storfavoriten precis på mållinjen.

– Det var otroligt kul. Jag trodde aldrig att han skulle kunna accelerera så på den korta biten. Det var sjukt häftigt, sa segerkusken Linus Lönn om hästen som tränas av Mikael Cedergren.

Bollnäs var värd för årets första V75-dag och vad passade väl bättre då än att hemmatränaren Mikael Cedergren gjorde bästa möjliga reklam för sin rörelse. Tale of Jacks tävlade flitigt i V75 förra året och gjorde flera bra prestationer utan att få vinna. Men nu började det nya året på bästa sätt med en fullträff direkt. Tale of Jacks öppnade snabbt från spår fyra bakom bilen i den avslutande avdelningen och tog ledningen. Men när Ulf Ohlsson ställde på med Arch Lane ut på den första långsidan släppte Linus Lönn täten. Inledningen blev 1.11,6 och sedan fick storfavoriten dämpa tempot i ledningen till 1.15,2 första varvet. Runt sista kurvan satt Ulf Ohlsson och bevakade konkurrenterna och det såg länge mörkt ut för Tale of Jacks att få någon lucka. Men så plötsligt uppenbarade den sig 50 meter kvar, och då accelererade hästen i ett huj och hann fram till seger precis på mållinjen.

– Jag kände in på upploppet att han hade rubbet kvar men jag trodde aldrig att han skulle kunna accelerera så på den korta biten. Det var sjukt häftigt och Mikael Cedergren ger mig många fina chanser och det är jag tacksam över. Det här var otroligt kul, det var det verkligen, sa lärlingen Linus Lönn som därmed tog sin första seger i V75.

Dark Roadster i en rasande avslutning
Även Ida Riesterer tog sin första seger i V75 när hon styrde in Dark Roadster i den femte avdelningen. Detta efter en rasande avslutning där han kom dundrande via fjärdespår runt slutkurvan. Dark Roadster sprang dubbelt så fort som övriga hästar och ledande Zlatan Knick var slagen mitt på upploppet. Samtidigt fick Fortune Mearas luckan från andra par utvändigt och närmade sig hastigt. Det blev stenhårt i mål men huvudet först hade Dark Roadster, som tränas av den framgångsrika amatören Emma-Sara Sjöberg.

– Jag är mållös, det här är fantastiskt. Vi skulle prova två starter på V75 för att se om han räcker till och så var han tvåa från dödens senast och nu vann han från spår tio, sa Emma-Sara Sjöberg

Sensation när Hanna och Noras Princess vann
Duktiga Hanna Forslin fortsätter att skörda framgångar och nu styrde hon in jätteskrällen Noras Princess i den sjätte avdelningen. Stoet var spelad till blott en procent när hon kom ut från tredje par invändigt i slutsvängen och attackerade in på upploppet. Ledande Staro Nessie gav sig enkelt och tilläggshästarna räckte inte fram eller hade inte sina bästa dagar. Noras Princess, som tränas av Eva-Jeanette Liljeberg, vann enkelt och tog nu sin andra seger i karriärens 41:a start.

Grisle Odin G.L. seg – men först precis på mållinjen
Omgångens största favorit på V75, Grisle Odin G.L., infriade favoritskapet men det satt verkligen hårt åt. Hästen var seg under hela loppet och såg inte ut som en vinnare någon gång förrän på mållinjen. Ulf Ohlsson körde fram utvändigt om ledande Faks Nils varvet kvar, och det tog sin tid innan Grisle Odin G.L. tog sig fram. I slutsvängen såg han helt slagen ut samtidigt som Faks Nils drog på i täten. Ulf Ohlsson ryckte ner det norska huvudlaget trehundra meter kvar, utan att det hände något nämnvärt. Men över upploppet närmade sig Grisle Odin G.L. mer och mer och fick lite mer fart när utvändige Don Viking kom farande. Det var precis i sista steget som storfavoriten segade sig förbi och satte huvudet först. Snacka om att veta vart mållinjen ligger, vilket 19 segrar på 29 starter vittnar om i hästens karriär. Hästen delägs bland annat av skidstjärnan Frida Karlsson.

– Han var seg men är ju sådär, mer stark än speedig. Hästen har allt och framförallt en bra inställning, sa Jimmy Jonsson, försteman hos Öystein Tjomsland som tränar Grisle Odin G.L.

Dubbelseger för Ohlsson och Tjomsland
Det blev Ulf Ohlsson och Öystein Tjomsland som även tog hem det andra kallblodsloppet. Ulf serverade Sjö Stjerna en fin resa i ryggar och över upploppet avgjorde hon knappt men säkert mot Rönningsgutten.

Astrum lysande i fjärde raka
Den finska gästen Astrum var verkligen något extra och såg lysande ut när han vann V75-inledningen. Mika Forss prickade starten perfekt från springspåret och Astrum tog direkt hand om ledningen. Han fick sedan tidigt No Doubt på utsidan och Ulf Ohlsson (som ersatte en matförgiftad Emilia Leo i sulkyn), såg till att hålla tempot uppe. Men det spelade ingen roll för den finska hästen stod i en klass för sig. Över upploppet fick Lyckans Cash chansen från rygg på ledaren men Astrum stack bara ifrån till till en lätt seger. Det var fjärde raka fullträffen för hästen som tränas av den färska proffstränaren Antti Veteläinen.

– Det är min första V75-seger i Sverige som tränare. Det är stort för mig. Hästen är jättebra. Jag har jobbat i Sverige i fem år och vet vad som krävs för att vinna i V75, sa Antti Veteläinen.

Jano Di Quattro krossade allt
Robert Bergh var mycket optimistisk på förhand med Jano Di Quattro som bjöd på en styrkeuppvisning. Hästen har en väldigt säregen stil när han springer, men styrka och inställning finns i övermått. Efter en stenhård inledning, där Mr Birkenstock och Pocket Boy körde tufft och länge om ledningen, inleddes de första 500 metrarna efter 1.10,8. Det var förstås mumma för Jano Di Quattro som sladdade sist i kön. Men så fort tempot sänktes och det gick långsamt, vilade inte Robert Bergh på hanen utan sände fram sin häst utvändigt om ledande Global Classified 1300 meter kvar. Jano Di Quattro pressade på slutrundan, tog ett felsteg/hjälpsteg trehundra kvar och tappade någon längd, men över upploppet var det aldrig något snack. Global Classified hade någon längds försprång men när Jano Di Quattro kom farande den sista biten fanns det inget svar. Robert Berghs häst vann till slut enkelt med ett par längder. Sju rätt på V75 gav 83 767 kronor.

Se även dagens V75 resultat lördag 1 januari 2022

Michael Carlsson, Kanal 75