Spännande bud från Svensson. Sent fritt och med krafter sparade över mål i lördags. That’s It är tillbaka på V75 direkt.

– Formmässigt har han aldrig varit bättre än så här, menar tränaren Claes Svensson som också varnar för stallkamraten.

Mantorp är skådeplats för V75 på lördag. En bana som Claes Svensson känner utan och innan. Han var tidigare tränare vid Östgötabanan men har de senaste tio åren haft Vaggerydstravets som hemvist för sin licens. Den här helgen återvänder Svensson till sin forna hemmaarena och har två spännande hästar med sig på transporten. 1 That’s It (V75-1) såg vi förresten på V75 alldeles nyligen. Förra lördagen närmare bestämt, då han slutade tvåa i Bronsdivisionen efter att ha sent fått fritt spelutrymme från ledarryggen.

– Ja, han var ute i lördags och fick krafter kvar, han var väldigt bra då, hade också passande förutsättningar i loppet, men totalt sett var jag väldigt nöjd med insatsen, säger Claes.

Var det mycket sparat i mål?

– Tillräckligt mycket i alla fall. Jag körde det loppet lite på chans men han hade urryckarna kvar i öronen, luckan kom ju alldeles för sent och hästen hann inte att växla tempo, men han spurtade bra efter sin sena lucka och nog hade vi kunnat vinna loppet om vi fått den tidigare.

Studerar man startlistan i detalj blir man snart varse vilken som är favoritdistansen för That’s It. Hästen senaste fem lopp har samtliga avgjorts över 2 640 meter eller längre distanser. På lördag gäller medeldistans.

– Jo, 2 640 meter med voltstart tror jag är hans bästa förutsättningar, nu är det 2140 meter med autostart och det har varit lite svårare för honom då han inte är tillräckligt snabb för att skaffa sig en bra position från början, han hamnar ofta på lite vingel. Men förutom att det var lite krafter kvar senast och det att hästen kändes så pass fin, så är förutsättningarna nu också en anledning till att vi vill starta. Det är ju finaler två veckor senare, också över 2140 meter med autostart och gör han en bra insats nu på Mantorp så har han testat de förutsättningarna också om det skulle bli aktuellt.

Så med tanke på det, är innerspåret bakom bilen bra eller dåligt?

– Det är väl egentligen bra. Han hamnar på innerspår och där ska han också gå i det här loppet. Jag kommer köra för en så bra position som möjligt, han är naturligtvis inte något spetsbud, men vi hoppas det kan bli tredje par invändigt.

Han är anmäld med jänkarvagn också. Det känns spännande?

– Det är första gången i karriären för honom så vi vet inte vad det kan göra för hans startsnabbhet, men han har ju gjort över femtio starter utan jänkarvagn så det är klart att det känns spännande. Sedan vad det gör för hästen, får spelarna bedöma, säger Claes som fyller i:

– Formmässigt har han aldrig varit bättre än så här. Han kändes riktigt fin i lördags, sedan är som sagt kanske distansen i det kortaste läget och startmetoden inte hans bästa.Kan kapacitetsmässigt slåss om segern

Senare under eftermiddagen dyker Svenssons andra bidrag på V75 upp. 5 Smiley Brodda (V75-6) är med i Diamantstoets försök. Femåringen återkom till Vaggerydstränarens regi i somras och avslutade fjolårssäsongen på ett förtjänstfullt sätt. Efter en tävlingsfrånvaro på drygt två månader avslutade hon på ett fint vis senast i årsdebuten.

– Ja, hon behövde det loppet också. Precis som jag sa innan den starten så var hon inte riktigt färdig för att vinna då, men hon tog det loppet i stället för ett banjobb och fick också betalt för det. Hon fick ett snällt lopp så som det var planerat, jag är nöjd med hennes insats och hoppas och tror att hon ska ha blivit lite rappare till den här starten. Hon gör ju alltid sitt i loppen och jag tycker att hon ska duga i klassen, särskilt nu som det bara är ston emot, säger tränaren som också berättar om att planen nu är att kunna tävla barfota fram:

– Tanken är att prova det och att det ska vara till det bättre. Hon gick barfota runt om i första starten för mig, men det blev lite för lätt balans och hon galopperade in i första svängen, hon behöver lite vikt framtill. Sedan ska vi också prova med ett norskt huvudlag i stället för det helstängda som vi tävlat med tidigare; hästen har haft en liten tendens att inte gå riktigt hela vägen och det hoppas jag att det ska kunna ändra på.

Smiley Brodda kan alltså vara en luring att se upp med för spelarna på lördag?

– Jag tycker att rent kapacitetsmässigt är hon en häst som kan vara med och slåss om segern här. Sedan är det frågan om hon har den formen ännu, eller om hon kanske behöver något lopp och lite mer tempo i kroppen.”Kingen” på gång – årsdebut på onsdag

Med Claes Svensson på tråden passade vi även på att informera oss om King of Everything. Stallets stora dragplåster har nämligen inte setts till sedan tidigt i december, men på onsdag är det dags för spännande årsdebut. King of Everything tävlar på Solvalla, i ett lopp före V86.

– Han visade ju härlig form under fjolåret och tog fyra segrar på V75. Han har gått mycket tung träning nu i vinter, jag har varit nöjd med den träningen som jag kunnat ge honom och han var inne och gick ett banjobb förra tisdagen. Då kändes det att han inte riktigt hade den formen och det tempot i sig som han behöver så jag hade egentligen inte tänkt starta ännu. Men så såg jag det här loppet och det låter kanske dumt att säga att det såg billigt ut, för det är ett par bra hästar med, men bakom dem ska ha nog kunna vara, säg fyra, femma, utan att vara på topp. Så det är också de förhoppningar jag har inför den här starten, jag får säga det helt ärligt att jag inte räknar med någon vinstchans, utan vi tar det här i stället för att hästen ska åka in och göra ett till banjobb.

Men det ser intressant ut inför fortsättningen av säsongen?

– Det tycker jag absolut. Han ska räknas framöver och det är mycket möjligt att han får en fin säsong igen. Vi har inte planerat någon nästa start, men det är klart att det är en häst som hör hemma på lördagarna. I fjol vann han ju på V75 i loppet efter att han gjort årsdebut.

Kanal 75