Lövdals segermaskin jagar fjärde raka. Han fick en kanonstart som nybliven proffstränare i fjol och har även börjat det nya året starkt. Andreas Lövdals stall fylls på med spännande hästar på löpande band – och en av dem är den italienske segermaskinen Delon Grif som har en lika hög segerprocent som sin tränare. Nu jagar hästen sin fjärde raka seger när han startar i V86® på Solvalla.

– Det är en riktig tuffing och senast vann han med mycket krafter kvar. Det var det bästa jag har känt honom, säger Lövdal.

Solvalla-tränaren kvitterade ut sin proffslicens i augusti i fjol efter att ha jobbat i många år hos Timo Nurmos. Precis som sin läromästare kan Andreas stoltsera med en hög segerprocent för stallets hästar. Han fick en mycket bra start som nybliven tränare i fjol där det blev elva segrar på 26 starter vilket ger höga 42 i segerprocent. I år har det hittills blivit fyra segrar på tolv starter och segerprocenten på 33 skäms heller inte för sig. Antalet hästar har successivt utökats i stallet och det har kommit in nya hästägare i takt med framgångarna. I dagsläget har han 26 hästar i träning på gården Norrby säteri i Tystberga.

– Det har börjat bra och vi får vara nöjda. Sedan finns det alltid saker att slipa på och bli bättre på men jag tycker att vi är på rätt väg. Det kom in nya hästar ganska fort och när jag tog ut licensen hade jag åtta, nio hästar. Sedan gick det ganska fort upp till 15, 16 och nu har vi 26 hästar, säger Andreas Lövdal.

”Är framförallt stark – dödens bekommer honom inte”
En av hästarna som Lövdal fick in i augusti i fjol är Delon Grif. En italienskfödd femåring som tidigare har tävlat i sitt hemland med fina framgångar. Totalt har hästen vunnit tio lopp på 27 starter vilket ger en segerprocent på 37 procent. Han har dessutom varit bland de tre främsta i 15 av starterna vilket ger 56 i platsprocent. Delon Grif har gjort sex starter hos Andreas Lövdal och nu ser det ut att ha lossnat då han ståtar med tre raka segrar.

Vad är det här för typ av häst?

– Det är en bra häst och en fin italienare tycker jag. Han behövde lite tid på sig när han kom till oss men nu är han på rätt väg. Framförallt är han väldigt stark och räds inte dödens. Det bekommer honom inte att gå utvändigt och han har vunnit nästan alla sina lopp från dödens eller spets. Det är en tuff jäkel, säger Lövdal.

Hur hittade ni Delon Grif i Italien?

– Det var genom kontakter i Italien och vi lyckades köpa in honom till ett gäng hästägare. Det var kul. Han var lite ofräsch när han kom men nu tycker jag som sagt att vi har kommit rätt på det och resultaten börjar komma.

Jag hörde du sa i segerintervjun efter senaste loppet att du tyckte det var det bästa du hade känt hästen då?

– Ja, men inte bara då för han kändes väldigt fin även både före det loppet och sedan i loppet. Han var väldigt mjuk och alert. Det var det bästa som jag har känt hästen och han vann med mycket krafter kvar.

Har inte gett upp trots spår åtta – ”Är en riktig hårding”
På onsdag är det dags för en ny start för Delon Grif och det sker i V86® på Solvalla. En omgång där V86 Xpress delas mellan Bjerke och Solvalla. Han startar i den avslutande avdelningen av miljonspelet och drog tyvärr en nitlott i spårlottningen och har bricka åtta bakom startbilen. Men är man en ”tuff jäkel” så kanske hästen kan lösa det ändå…

– 8 Delon Grif (V86-8) är som sagt en riktig hårding och tål att gå, men visst ser det tufft ut därifrån. Jag har absolut inte gett upp med en så här pass bra häst och vi får köra om det.

Han är anmäld barfota bak för första gången hos dig, men är det även första gången i karriären?

– Jag är lite osäker på hur han har gått i Italien men tror att han har tävlat barfota bak där tidigare. Jag ska kolla upp det fram till onsdag och det finns fundering på att köra honom så nu. Har han tävlat så i Italien så blir det nog barfota bak nu.

Kan Ulon Grif bli stallets reklamhäst?

– Ja, det kan han mycket väl bli. Men vi har flera spännande hästar och många fina treåringar så det ser lovande ut i stallet, säger Andreas Lövdal.

Kanal 75