Michael Lönborg sänder två hästar till Åby i angeläget ärende. Både Eddie the Eagle och Haha Ha är i toppform och fick perfekta lägen. Det kan med andra ord bli en kul kväll för den danske tränaren.

Michael Lönborg var tidigare tränare på Jägersro men valde 2016 att återvända till Danmark där han tillhör tränarna på Jydsk Väddelöbsbane i Århus. När V86 den här onsdagen delas mellan Solvalla och Åby, återvänder Lönborg till svensk mark när han gästar den västsvenska banan med två riktigt spännande hästar.

– Det är ju så att man inte åker över till Sverige och gör den resan om man inte vet att hästarna är bra i ordning, säger Michael.

Inte nöjd med sin styrning senast
Stallets första kandidat på V86 är 2 Eddie the Eagle (V86-1). Valacken plockade två raka viktorior i Århus i november, men fick senast det begav sig på banan i Skive nöja sig med femteplatsen. Det efter att det blivit riktigt tuff körning i spåren mitt i loppet.

– Loppet senast kan vi på sätt och vis glömma för hästens del, jag körde väl i alla fall topp tre mina sämsta lopp i hela min karriär där. Förutom det så tycker jag ändå hästen fullföljde på ett bra sätt och tiden ska man inte hänga upp sig på, det var tjällossning i banan och den blev bara tyngre och tyngre under kvällen, säger tränaren som fortsätter:

– Han har känts jättefin i träningen efteråt, kommer gå med bike nu som han gillar och så ett helstängt huvudlag.

Den startkvicke Eddie the Eagle drog ett perfekt andraspår bakom bilen på onsdag och kommer den här gången att få meriterade Thomas Uhrberg som sällskap.

– Han är i bra form. Nu har det blivit lite tätare mellan den här starten och förra och det för säkert fram honom lite ytterligare. Hästen är väldigt snabb iväg om man så önskar, men det där låter jag Thomas sköta helt, det är också därför jag anlitar en svensk kusk som har lite mer respekt med sig och som också känner motståndet bättre. Vi vann spårlottningen och han kommer göra ett bra lopp i alla fall, så mycket kan jag säga.

Nio år gammal men i sitt livs form
Om vi bläddrar framåt ett stycke i programbladet finner vi nästa häst från Michael Lönborgs stall. Det handlar om det nioåriga stoet med det lustiga namnet 2 Haha Ha (V86-3). Hon kommer från en övertygande seger på Skive och förutsättningarna känns igen från stallkompisen, bricka två bakom bilen och Thomas Uhrberg i sulkyn. Kan Haha Ha ordna segerglädje igen i det danska stallet?

– Hon vinner sällan men gör bra lopp nästan varje gång. Fast att hon blivit nio år gammal nu så känns det faktiskt som att hon är i sitt livs form. Hon är snabb iväg och samtidigt väldigt lätt att köra och placera, man kan nästan köra vilket lopp som helst med henne härifrån, men dödens vore förstås inte positivt för hennes del. Hur långt hon kan räcka här är svårare för mig att bedöma, men vi ser i alla fall inga moln på himlen, det finns inget negativt att säga och hästen står perfekt inne på pengarna.

Daniel U. Olsson, Kanal 75