Han är blind på ett öga och blev tidigt föräldralös. Men ett varmblods-sto adopterade kallblodet Zargo som i dag är en talang på travbanorna – en tävlingshäst mot alla odds.

Marine Holmgren driver en liten tränarrörelse tillsammans med sin sambo Leif Andersson. Duon huserar i Bjästa i närheten av Solänget och de har fyra hästar på sin träningslista. En av dessa är fyraåriga kallblodet Zargo. Hingsten gör nu en spännande start i onsdagens V86-3 på Bergsåker.

Hingsten har fem segrar av nitton möjliga och har tio gånger kommit bland de tre främsta i mål, detta trots en mycket speciell uppväxt och med ett stort handikapp. Marine förklarar varför Zargo betyder så otroligt mycket för henne.

– Jag födde upp Zargo och hästen såg välskapt ut vid födseln. Jag fick ändå känslan av att det var något som inte stämde och då såg jag det. Ögat! Ena ögat var jättelitet. Hästen var blind på det ögat. I samma veva blev Zargos mamma sjuk, högsta dosen smärtlindring hjälpte föga. När Zargo var tio dagar så förlorade han sin mamma.

– Vi hittade slutligen en extramamma som tappat sitt föl men hon ville inte ha Zargo. Vad göra? Som tur var har jag en kompis, Christina Larsson i Bollnäs. Hon hade ett sto som skulle föla och tanken var att lura hästen att hon fått tvillingar där Zargo skulle vara det ena fölet. Zargo skulle bli tvilling med ett sto som syskon. Ett varmblodssto.

Köpte en träningskompis
Under väntans tider fick Zargo dia ett annat sto.

– En kväll då vi var ute på restaurang så var det dags. Fölet var på gång. Vi åkte snabbt hem men bara för att drabbas av ett ordentligt bakslag. Zargos blivande ”tvilling” var död vid födseln och planerna sprack. Vi tog en chansning. Vi gnuggade in det dödfödda fölets fostersäck på Zargo och det slutade med att mamman accepterade Zargo som sitt eget föl.

Hur har uppväxten och fortsättningen varit för Zargo?

– Det har gått bra. Vi tog hem honom som ettåring och köpte även en träningskompis. Det var en besvärlig höst då vi skulle köra in honom men sedan har allt gått bra. Han springer med huvudet högt och snett på grund av sitt handikapp med ögat. Flera gånger har han sprungit ner i diket. Han var dock mycket fin i premielopp som tvååring och fin i kval som treåring. Sedan har det rullat på. Enda gången han varit skadad var när han rusade in i en annan hage där det blev bråk. Den andra hästen hittade vi sedan hos grannen så det gick nog vilt till.

Zargo betyder givetvis otroligt mycket för Marine och sambon Leif. Hästen har en speciell plats i Marines hjärta.

– Han är vår lilla skyddsling. Jag vill säga att Zargo är nästan vårt allt.

Vad tror du om uppgiften nu på onsdag?

– Zargo gjorde V75-debut senast och jag var nöjd även om han blev lite trött efter en ogynnsam löpning på lite smetig bana. Henrik Svensson gör det så bra med Zargo och jagade inte på honom för fullt, Hästen var mycket pigg och fin efteråt och galopperar lekfullt i hagen. Jag tror toppformen finns där. Vi ändrar inte på något och han fortsätter att gå rätt tungt balanserad samt neddövad. Zargo är känslig för ljud och vi kör honom dövad. Det finns många växlar att dra längre fram. Tänk om vi kunde komma till spets. Det vore kanon.

Ulf Nilsson, TR Bild