Hemmatränaren kan få häftig kväll. Lars I Nilsson har potential att bli kvällens man på V86. Jägersrotränaren luftar fyra hästar på hemmabanan och tycker inte spelarna ska räkna bort någon.

– På förhand är det bra vinstchans på både Here’s Johnny Sox och Sweetman, så länge de får bra lopp.

Lars I Nilssons stall avslutade fjolåret starkt och har börjat 2024 på lovande vis. När man studerar programmet inför onsdagens V86 som Jägersro delar med Solvalla, blir man snart varse att skåningen ser ut att ha goda förutsättningar att lämna banan med en, eller fler, segrar. Redan i den första avdelningen får vi återse stallets flaggskepp 6 Sweetman (V86-1). Dubbelmiljonären med en fäbless för ledningen går ut i Vintersprintern efter att i sina två senaste starter synts i Gulddivisionen. Senast, på Solvalla, blev det dock inte alls det lopp som man hoppats på för åttaåringen. Sweetman kunde inte försvara sitt innerspår och hamnade i stället utvändigt ledande High on Pepper, en position som hästen inte riktigt trivs i.

– Innerspåret blev en liten fälla senast på Solvalla och sedan försökte Adrian Kolgjini köra till så att de skulle komma in matchen, men det resulterade att de blev hängande i dödens i stället. Sedan blev det ju dessutom ett väldigt högt tempo för årstiden, så den starten är nog bara att glömma, säger Lars.

Men hästen har samma fina form nu som han visat tidigare i vinter?

– Det har han absolut. Vi hade ju stora förhoppningar på honom även senast och han är nog inte sämre nu, han har känts jättefin efteråt och jag tror också att det är en klar fördel för honom att han nu har ett spår en bit ut bakom vingen, då kan man köra sig framåt på ett annat sätt och hästen brukar ju öppna jäkligt bra där utifrån.

Vad det gäller taktiken med Sweetman, är den ganska given eller?

– Ja, vi hoppas på att komma förbi de invändiga och nå ledningen och gör han det borde han ha en riktigt bra chans. Sedan är det andra med i loppet också såklart och de kan ju ha sina funderingar, det vet man aldrig.Båda aktuella för topp tre

I den tredje avdelningen av V86 har stall Nilsson dubbla bidrag. 2 Brother Michael debuterade i tränarens regi med seger för ganska precis ett år sedan men har därefter inte fått sätta pricken över i:et. Senast gjorde valacken comeback efter ett fem månader långt uppehåll och belade då tredjeplatsen.

– Han gjorde en ”lill-comeback” senast och vi var väldigt nöjda med honom. Här fick han ett bra läge också för han är ganska så startsnabb. Vi hoppas att komma förbi den invändiga hästen så att han sitter där han ska direkt och kan han få rygg ledaren sedan så kan han nog få en topp tre-placering. Jag vet inte om Lövgrens häst är den troliga ledaren, men det är en jävla bra häst i alla fall…, säger Lars och syftar på Joakim Lövgrens 4 Ytowns Magnifik som imponerat i tre raka segrar.

Hur är det med 3 Vancouver High då, som galopperat i två raka starter på V75. Han har haft lite oflyt på sistone verkar det som?

– Ja, men det har varit lite så. Näst senaste felade han i striden mot bra hästar och han var inte direkt slagen då galoppen kom femtio meter kvar. Tidigare har han gått rejält neddövad, med öronkappor och gummitutor, dem tog vi bort inför starten senast men det gjorde honom alldeles för uppjagad så därav den galoppen. Nu sätter vi på dem igen och hoppas att han ska sköta sig.

Det är annars en häst med ganska så hög kapacitet väl?

– Absolut, han är bra för klassen, det är V75-kapacitet i honom och i höstas var han ju väldigt stabil även om det kommit av sig lite. Vi vill såklart se honom fungera och att han gör ett normalt lopp igen här men hästen är rejäl och tuff och tål göra jobb själv. Vi har förhoppningar att båda våra ska vara med i topp tre, det blir svårt att slå Lövgrens häst men även den kan ju ha en dålig dag.Galopperna inget som oroar

Hästen som fullbordar Jägersrotränarens startkvartett är 10 Here’s Johnny Sox (V86-5). Bold Eagle-sonen har setts frekvent i vinnarcirklarna de senaste månaderna och vann i julas finalen i Klass 1 efter att dessförinnan plockat hem två försök. Senast i Kalmar blev det dock dubbla galopper.

– Han bröt ut lite där i stallsvägen och felade och sedan fick han inte travet att stämma efter det. Vi vet egentligen inte varför, om det var för att han slog sig eller trampade sig, men det såg jättekonstigt ut. Efter det har det inte varit något konstigt och han har tränat väldigt fint, hästen är pigg och glad, så jag tror nog han kommer göra ett riktigt bra lopp nu.

Så galopperna senast är inget som oroar dig?

– Nej, inte mer än så. Vi har som sagt ingen riktig förklaring till det, men hästen verkar fin och var det inför det loppet också. Han har ju fungerat väldigt jämnt och stabilt före det.

Det här borde vara en bra uppgift för Here’s Johnny Sox?

– Ja, alltså han har ju gått några riktigt rejäla lopp på sistone vunnit både STL-försök och final och diverse. Han har lagt sig på en fin nivå och vi hoppas att han ska fortsätta så. Han är nog med i striden här.

Förresten, det är voltstart nu och hästen fick springspår på tillägg. Är det ett plus eller minus?

– Det är nog ett stort plus. Därifrån kan han vända upp i tid, hitta steget och det är bra att det inte kommer andra hästar från alla håll och kanter. Håller han sig lugn kommer han nog kunna komma iväg riktigt bra på det.

Ska vi tolka det som att både Here’s Johnny Sox och Sweetman är segerbud då?

– Ja, men det tycker jag. På förhand är det bra vinstchans på båda dem, så länge de får bra lopp. Sedan kan det alltid strula, men vi måste tro på dem, säger Lars I Nilsson.

Kanal 75