Med två lopp i kroppen är Källsjöviking segermogen igen. På onsdag har Mats Gällerstedts tuffing ett passande lopp på V86.

– Klarar han bara av starten är han ett segerbud, säger Umåkerstränaren.

Det har varit en turbulent tid för Mats Gällerstedt sedan i höstas. I slutet av oktober blev han översprungen av en unghäst hemma på gården och drabbades av en armbågsfraktur och det har tagit sin tid.

– De första två veckorna var väldigt jobbiga då jag hade oerhört ont och ett tag trodde jag att jag aldrig skulle kunna köra häst mer, inte i lopp i alla fall. Nu har det läkt väldigt bra och läkarna har gjort ett mycket bra jobb och jag är evigt tacksam, berättar Mats Gällerstedt.

Han var tillbaka i sulkyn redan i mitten av januari och vann lopp direkt och nu är det full fart igen.

– Det var en härlig känsla att vara tillbaka i sulkyn och köra lopp. Vi har haft fantastiskt bra träningsförhållande under vintern och jag ser verkligen fram emot det här året, det ser mycket bra ut.

Starten oroar
På onsdag när V86 avgörs på Solvalla och Bergsåker är det ännu en omgång som kryddas med en jackpot. Utdelningen på sex rätt uteblev förra onsdagen och det ligger 20 extra miljoner kronor ligger i potten till en ensam vinnare. Mats Gällerstedt reser till Bergsåker med stallets tuffing Källsjöviking.

– Jag vet inte hur många hästar jag har haft, det är säkert uppåt 500 stycken, men jag har aldrig haft eller kört en så hård häst som Källsjöviking. Han är stenhård helt enkelt, samtidigt är han som en hund när han inte har en sulky bakom sig, jag skulle kunna ta med honom till Konsum om jag ville.

Källsjöviking har hunnit bli nio år och startat hela 81 gånger. 17 gånger av dessa har han varit först över mål. – Han gör sällan eller aldrig ett dåligt lopp, men han är så väldigt het både i värmningar och lopp och har galopperat många gånger och en hel del pengar. För två starter sedan sprang han i överljudsfart in på upploppet och slog på en galopp och jag tror att det var segern som rök.

Hur är han i träningen?

– Han känns jättefin och jag tror att han håller samma form som när han vann på Bergsåker i augusti. Det har varit lite stolpe ut på slutet samtidigt som han ibland har varit lite väl laddad och galopperat.

Är du orolig att han ska galoppera den här gången?

– Ja, det är alltid risk för det. Han blir så väldigt laddad bakom bilen och nyper i galopp då och då. Den risken finns alltid och det hjälper inte att jag låter honom gå på rejält i värmningen.

Han har tävlat på isbana ett tag, det blir det inte på Bergsåker, oroar det?

– Nej, inte med honom. Han går på alla underlag och det är inget som man märker på honom.

Hur skulle du hantera honom som spelare?

– Källsjöviking kan vinna om han inte galopperar och jag tycker att han är ett givet streck.

Kanal 75