Han gjorde det med Conrads Rödluva. På söndag kan Daniel Redén bli historisk om han upprepar bedriften med Glamorous Rain och Francesco Zet. Att försvara titeln i Breeders’ Crown.

Legendariska Ina Scot var den första i början av 1990-talet. Sedan dess har blott fyra travare klarat att vinna Breeders’ Crown både som tre- och fyraåring. I år har ytterligare två chansen, båda tränas av Daniel Redén.

Den här helgen för ett år sedan stod nämligen 1 Glamorous Rain (V75-2) och 4 Francesco Zet (V75-4) i vinnarcirkeln och belönades med 1,6 miljoner kronor vardera efter att ha tagit hem årets sista storlopp. Förra veckan löste båda sina uppgifter i semifinalerna och gav sig själva chansen att skriva in sig i den exklusiva skaran som förutom Ina Scot innefattar Lovely Godiva, Yield Boko, Sahara Dynamite och Conrads Rödluva.

Den senare tränades av Daniel Redén som alltså har chans på ett unikt hattrick och samtidigt bli den förste tränaren att nå tre BC-dubblar.

Vinstrikaste fyraåringen genom tiderna
För Francesco Zet skulle det kröna en makalös säsong där han är obesegrad och redan kan titulera sig landets vinstrikaste fyraåring genom tiderna. Fenomenet som enligt ett uttalande från Redén i våras ”kommer att vända upp och ner på travsporten” och har gjort allt för att leva upp till detta, går ut som megafavorit i V75-4.

– Han känns fin efter senaste starten, jag körde honom i dag (måndag) och han var fin. Han var riktigt bra i försöket senast, det blev passande kört åt honom, han gick en fin tid och han hade mycket krafter kvar. Han kommer nog att gå lite framåt med det loppet och nu kan han ju gå barfota bak. I övrigt blir det inga ändringar, meddelar Redén via stallets hemsida stallzet.se.

”Kan bli hur bra som helst”
Samma favorittryck vilar absolut inte på Glamorous Rains axlar i de fyraåriga stonas final (V75-2) där årets två dominanter 2 Great Skills och 3 Lara Boko båda vann sina semifinaler i övertygande stil. Men det gjorde även regerande mästarinnan när hon tuggade ner konkurrenterna via tredjespår sista varvet och visade att toppformen precis som i fjol verkar komma i slutet av säsongen.

– Hon kändes jättebra redan i värmningen och Örjan sa också att hon var mycket smidigare och så även innan loppet, så det var jäkligt kul. Nu gick hon barfota runt om och med bike, så vi har inga mer växlar att dra men tar hon förra loppet på rätt sätt borde hon gå framåt. Det blev ett tufft lopp senast men jag tror att hon ska ha gått framåt. Det måste hon göra också då det är tuffa ston emot. Kan nog få ett bra smyglopp härifrån och det blir spännande, kommenterar Redén som även kvalade in 5 Felicia Zet till samma final – som tvåa från ledningen bakom Great Skills.

– Hon mötte en väldigt bra häst senast men jag tror ändå att hon kan lite bättre, hon var slagen lite för tidigt för att det ska vara helt perfekt. Det finns mer att hämta där. Nu har hon ett lopp i kroppen och så drar vi skorna runt om. Det blir första gången och hon har gått med järnskor runt om hela detta år. Vi får se hur det funkar, det kan bli hur bra som helst men man vet inte. Hon känns bra i jobben.

Drar bakskorna och kanske även huvan
Även i de treåriga hingstar/valackernas final (V75-6) har stallet kvalat in två hästar. Kriterietvåan 4 Bengan fick bestämma i ledningen i sin semifinal, men var utan svar mot 1 Dancer Brodde i en snabb avslutning.

– Han hade inte startat på ett tag inför senast, han är väldigt stor och fick kanske lite mjölksyra till slut. Han såg fin ut och med det loppet kommer han nog att vara betydligt bättre. Dessutom drar vi bakskorna nu och så hann ju inte Örjan dra ryckhuvan senast, så nu har vi den växeln att ta till. Han fick bra spår dessutom.

En uppstickare i sammanhanget är 9 Jikken som utmanade kullettan 3 Bedazzled Sox i semifinalen.

– Han fick ett bra lopp senast men han höll på att utmana en väldigt bra häst så det var riktigt strongt av honom. Vi provade rycktussar i dag på måndagen, det gick inte så bra första gången men det gick bättre andra gången och det blir en växel till på söndag. Blir det tempo på loppet är han inte sämre än någon annan i loppet, det tycker i alla fall inte jag. Förutom rycktussar blir det inga ändringar, avrundar Daniel Redén som toppar den svenska tränarligan i stor stil med över 41 miljoner intränat under 2022.

Klarar han att upprepa fjolårets Breeders’ Crown-succé med fyra miljoner kronor inkört under söndagen innebär det att Åke Svanstedts svenska tränarrekord från 2012 på 48 073 124 kronor intränat under en säsong kan vara i fara.

Kanal 75