Kenneth Haugstad hoppas överraska på V75.

– Jag har två startsnabba hästar och kommer ladda från start med båda. So Far Away Ås känns bortglömd och Landmark River kan tjäna fina pengar om vi kommer ner på innerspår.

Kenneth Haugstad har ett spännande stall där 19 av 31 hästar är tre år eller yngre. Högst troligt kommer stallet slå fjolårets siffor när det gäller inkörda pengar denna vecka.

På söndagen selar Solvallatränaren ut två hästar på V75 som avgörs på Sundbyholmstravet i Eskilstuna. Först.ut är 5 So Far Away Ås (V75-1) som fått ett bra startspår bakom startbilen i ett fyraåringslopp med 100 000 kronor till vinnaren. Fyraåringen som vunnit sina två senaste starter i Eskilstuna.

– Jag tycker han är bortglömd. Han var inte bra senast, det kan jag hålla med om. Men han är lite het när han ska upp till bilen och Ulf Ohlsson fick ta hårt i honom och jag tror helt enkelt att hästen kvävde sig. Han var helt stinglös i loppet, berättar Kenneth Haugstad.

Efter det loppet hittade man även lite smågrejer och So Far Away Ås är behandlad och känns jättefin i träningen, enligt tränaren som alltså tror mer på sin häst än vad spelarna ser ut att göra. So Far Away Ås är streckad på under fyra procent av insatserna på V75 när detta skriva fredag förmiddag.

– Han är startsnabb och jag kommer att ladda vad som går från start. Han trivs med att vara med där framme. Till den här starten ska jag hänga på den amerikanska sulkyn och sedan ska han tävla barfota runt om, det var ett tag sedan och är ett plus. Jag blir inte förvånad om vi är med där framme och tycker att han är streckad lite för lågt, säger Kenneth Haugstad.

Första stora finalen för treåringen
V75 bjuder på fyra Breeders’ Crown-finaler och Kenneth Haugstad har kvalat in treårige hingsten 8 Landmark River (V75-6) i sin första stora unghästfinal. 800 000 kronor väntar vinnaren.

– Landmark River är en jättefin häst som jag har stora förhoppningar på, framförallt nästa år. Han är stor och grov och kommer att dra nytta av mycket träning i vinter, förutspår Kenneth Haugstad.

– Näst senast satt han fast med alla krafter kvar som trea i ett tufft försök till Breeders’ Crown bakom bra hästar. Banan var snabb, men väldigt hård den kvällen och det slet på honom. Han fick öppna snabbt dessutom och han var inte lika smidig gången efter i semifinalerna. Sett till insatsen måste jag vara nöjd, de hästarna han mötte i Färjestad och som var före i mål tog sig inte vidare till finalen.

”Han är väldigt startsnabb”
Nu har Landmark River laddat om.

– Han kommer att tävla med bakskor den här gången, tunna sådana, däremot så ska jag lätta honom fram för första gången. Han är väldigt startsnabb och jag kommer ge järnet från start i hopp om att komma ner på innerspår. Som jag läser loppet är det inte många som kan öppna lika snabbt som min häst och det måste jag dra nytta av. Med ett lopp på innerspår är jag inte främmande för att vi kan få med oss fina pengar.

Lars-Ove Pettersson, Joakim Brundin, Kanal 75